Industriarbetarnas tidning

Metall säger ja till budet

1 februari, 2001

Skrivet av

Metall säger ja till medlarbudet – förutsatt att alla andra säger ja. Det vet man tidigast nästa torsdag då Sif och Verkstadsföreningen nästa gång träffar de opartiska ordförandena.

Det bud som Metall sagt ja till innebär att lönerna höjs med 7 procent under de kommande 38 månaderna. 6 procent utgår som potter, 1 procent som löneglidningsgaranti på företagsnivå. Dessutom innehåller avtalet en individgaranti värd 700 kronor.

Så här höjs lönerna enligt det bud Metall sagt ja till:

* Den 1 februari i år uppgår potten till 2,3 procent.

* Den 1 februari nästa år uppgår potten till 2 procent. Samtidigt görs löneöversyn. På företagsnivå finns en löneglidningsgaranti. De som inte glidit 0,5 procent utöver avtalshöjningarna garanteras utfyllnad upp till just 0,5 procent.

* Två månader senare, 1 april 2002, finns en individgaranti inlagd. Den som vid denna tidpunkt inte fått sin lön höjd med 475 kronor från avtalsperiodens start får utfyllnad upp till detta belopp.

* Den 1 mars 2003 finns 1,7 procent i potten. Även nu görs löneöversyn. och även denna gång finns en löneglidningsgaranti värd 0,5 procent.

* Den 1 maj 2003 är det dags för nästa individgaranti. Den som under det andra avtalsåret inte fått sin lön höjd med 225 kronor garanteras utfyllnad upp till det beloppet.

Lägstlönerna höjs med 3,5 i år och 3 procent för vardera andra och tredje året. Lägsta semesterlön höjs under vart och ett av de tre avtalsåren med 35 kronor per semesterdag, totalt med 105 kronor vid avtalsperiodens slut. Det motsvarar en höjning på 12 procent under avtalsperioden.

Arbetstidsförkortningen fortsätter. Daggående får 30 minuters och skiftarbetarna 36 minuters kortare veckoarbetstid efter de tre åren. I övrigt fick inte arbetsgivarna igenom några krav på ökad flexibilitet.

Däremot inrättas en tidbank. Där ingår arbetstidsförkortningen som vid avtalsperiodens slut kommer att uppgå till 66 timmar om året – 26 timmar tillkommer under avtalsperioden. I banken ingår även kompledigt för övertid. Den som väljer att ta ut kompensationsledigheten i tid och inte i pengar får tiden bokförd i tidbanken.

Vid årets slut avsätts den tid som överstiger 100 timmar i arbetstidsbanken in i en pensionsförsäkring. Men det kommer att vara frivilligt. Den enskilde kan istället spara all sin komptid eller arbetstidsförkortning i tidbanken.

Metallarbetarna kommer att i likhet med tjänstemännen även att få förskottssemester. En annan nyhet är havandeskapslön för män, en utfyllnad med 10 procent under högst två månader.

Arbetsmiljön kommer att uppmärksammas av en arbetsgrupp som bland annat kommer att utarbeta klarare regler för företagshälsovården.

Vad gäller kompetensutvecklingen ger nya avtalet den enskilde rätt att begära en personlig utvecklingsplan. Speciella insatser ska också göras för de lågavlönade.

– Den skrivningen tillsammans med individgarantin och höjningen av lägsta semesterlön ger avtalet en acceptabel fördelningsprofil, kommenterar Anders Tiderman, Metalls avtalssekreterare.

– Jag är också nöjd med att vi slipper arbetsgivarnas krav på ökad flexibilitet av arbetstiderna. Vi hade ett tufft utgångsläge med långtgående krav.

Vad händer om riksdagen fattar beslut om en arbetstidsförkortning?

– Vi är också garanterade att ingen avräkning kommer att göras från arbetstidsförkortningen vid en eventuell lagstiftning.Är det så lyckat att göra löneöversyn samtidigt som potten fördelas?

– Dt bästa är naturligtvis att ha dem skilda åt. Men vi har gjort klart i avtalstexten att det inte ska bli någon sammanblandning.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.