Industriarbetarnas tidning

Metallica satsade och vann

27 februari, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metalls riskkapitalbolag Metallica har ett mycket lyckat år bakom sig. Och har på köpet blivit affärspressens gunstlingar.Att fackets mest riskfyllda affärer gått bra väcker uppseende. Veckans Affärer och Dagens Industri tillhör affärstidningarna som uppmärksammat Metallicas goda resultat.

Bakgrunden är att bolaget slagit alla förväntningar med ett preliminärt resultat på omkring 130 miljoner kronor före skatt under det senaste året.

– Det är över förväntan och blir svårslaget även för oss, säger Metallicas VD Hans Karlsson.

Metall startade Metallica för två år sedan. Metallica investerar i små bolag som bedöms kunna expandera kraftigt. Tanken är att Metallica ska sälja sin del när bolagen står på egna ben.

Hittills har två projekt misslyckats. En motorcykeltillverkare och en fiberkonstruktör som Metallica satsat pengar i kraschade.

Metallicas mål var att efter tre till sju år göra ett bättre ekonomiskt resultat än förbundet. Att man redan nu gör en stor vinst och uppmärksammas för det, verkar göra medarbetarna på Metallica lite nervösa. Åtminstone ger de intryck av att vilja tona ner sin profil när Dagens Arbete träffar dem.

– Nej, vi är inte nervösa. Men vi vill inte slå oss för bröstet. Det kommer att gå ner också, säger Christer Pettersson.

Han är en av bolagets tre placeringsstrateger. Den tredje anställdes alldeles nyligen. Alla har någon bakgrund inom den fackliga världen.

Är ni högskoleekonomer?
– Alla utom jag har högskoleutbildning i ekonomi. Mitt intresse för aktier startade när jag var klubbordförande för hundra resemontörer på ett företag i Stockholm, säger Christer Pettersson.

Vad kan ni som inte de andra handelslejonen på marknaden kan?
– Vi har alla en bakgrund i industrin. Vi är fast i det tänkandet och hoppar inte på IT-tåget. Dessutom ingår det i vår idé att vi ska satsa på samhällsnyttiga produkter, säger Hans Karlsson.

Känns er fackliga bakgrund konstig på affärsfolkets mingelpartyn?
– Vi går inte på sådana fester. Vi får mycket inbjudningar. Men vi går bara till dem som står oss nära, till exempel Industrifonden.

Hittar folk till er ändå?
– Jadå. Vi får förfrågningar på omkring 500 projekt varje år. Och vi tar kanske fem av dem.

Fakta om Metallica
Aktieportföljen har ett marknadsvärde på cirka 215 miljoner kronor.

Totalt direktäger Metallica delar i tolv olika bolag.

För att Metallica ska investera i ett bolag krävs att det verkar inom Metalls avtalsområden och att produktionen sker i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.