Industriarbetarnas tidning

Nolato varslar 400

28 februari, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Nolato varslade under tisdagen 400 personer om uppsägning, varav 340 i Kristianstad och 60 i Lomma.Företaget tillverkar plastkomponenter, bland annat mobiltelefonhöljen, som används vid tillverkningen av Ericssons mobiltelefoner. Uppsägningarna beror på minskade beställningar främst från största kunden, som är just Ericsson.

Arbetarna på Nolato börjar bli luttrade. Det här är det fjärde varslet sedan augusti 2000.

Mobiltelefonförsäljningen har varit på nergång för Ericsson en tid. Anställda vid Nolato som haft möjlighet hade redan börjat leta efter andra jobb.

Även om företaget hittar nya kunder kan det enligt fackets klubbordförande i Kristianstad, Åse Högman, ta ända upp till 1,5 år innan det blir aktuellt med några större nyanställningar.

– Jag hoppas att de kan utöka igen senare, men då finns inte personal med rätt kompetens kvar att anställa längre, säger Åse Högman.

Exakt vilket datum som de första tvingas sluta sin tjänst ligger någonstans mellan juni och augusti. Beskedet kommer om en vecka.

Vid de tidigare uppsägningarna har förhandlingarna gått bra. Den här gången överväger facket ändå att ta in en företagskonsult. Las-reglerna gäller, men ingen avdelning ska helt tömmas på kompetens.

Enligt Åse Högman är det flera andra stora företag i Kristianstadsområdet som också varslar folk.

Arbetstillfällena som finns kvar på Nolato i Kristianstad är långt ifrån säkra.

– Man vet ju inte om de som blir kvar vill söka till andra företag för det är ju en så osäker bransch, säger Åse Högman.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.