Industriarbetarnas tidning

Segra växer

19 februari, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikerna och Seko (med arbetsnamnet Segra) får nu sällskap av ett tredje förbund i samtalen om att bilda ett nytt förbund. Det är Elektrikerna som beslutat sig för att delta i utredningen om att starta nytt.- Tillsammans skulle de tre förbunden bli branschtäckande inom området el, IT, media och kommunikation, säger de tre förbundsordförandena Sven-Olof Arbestål, Seko, Malte Eriksson, Grafikerna och Alf Norberg, Elektrikerna.

De tre förbunden anser att strukturomvandlingarna på arbetsmarknaden måste mötas genom att fackförbunden formerar om sig. Ytterst och viktigast är att stärka kollektivavtalen för medlemmarna. Det förutsätter att förbunden, precis som arbetsgivarorganisationerna, organiserar sig så att man täcker hela branschområden.

På frågan vad grafiker och elektriker egentligen har gemensamt svarar Malte Eriksson raskt:

– Väldigt mycket! Framför allt får vi det i framtiden. Elektrikerna utvecklas i en rasande takt åt IT- och telekombranschen. De servar stora dataföretag, bygger ut bredband med mera, så vi träffar allt oftare på varandra.

Av Elektrikernas cirka 27 000 medlemmar är det bara runt 4 500 som arbetar på byggarbetsplatser numera.

Även Elektrikernas ordförande Alf Norberg anser att förbunden verkar ha en hel del gemensamma intressen.

– Elektrikerförbundets styrelse konstaterar att det finns ett flertal beröringspunkter som sammanfaller med de tankar som Seko och Grafikerna har, inte minst inom de tekniska områdena. En allt större del av våra medlemmar arbetar inom områden som data och telekom, säger Alf Norberg.

Om de tre förbunden bildar ett nytt fackförbund med nuvarande medlemsantal blir det en maktfaktor att räkna med. Medlemsantalet blir cirka 233 000. Inom LO blir då bara Metall och Kommunal större.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.