Industriarbetarnas tidning

’Alla svenska fabriker i fara’

27 mars, 2001

Skrivet av

Metallklubben i Kumla bryter nu tystnaden kring varslet som Ericsson lade på tisdagen och som innebär att cirka 1 500 anställda sägs upp enbart vid Kumla-fabriken.- Ericsson är inne på en linje som innebär stor fara för alla fabriker i Sverige. Det gör mig livrädd, säger Peder Boström, metallklubbens ordförande.

– Jag är rädd för en total outsourcing av all produktion i Sverige till lågkostnadsländer.

Många på Kumla-fabriken var chockade av beskedet. De flesta anställda hade nåtts av uppgifterna via media, vilket ökade irritationen.

– Vi har hela tiden krävt att företaget ska ta sitt ansvar och informera de anställda. Det är djupt olyckligt att våra medlemmar fått uppgifterna om varslet och dess omfattning genom media, säger Boström.

– Så får det inte gå till. Det gör bara folk ännu mer förbannade.

1 500 varslade i Kumla är ett hårt slag mot bygden, säger Boström.

– Vi offras för besparingar som i längden riskerar hela företagets framtid. Utan produktion utarmas företaget.

Tillverkningen av mobiltelefoner har länge dragits med stora ekonomiska problem. Därför var lättnaden stor bland Ericssons anställda i Kumla när det i höstas visade sig att fabriken skulle skifta produkt: från de olönsamma mobilerna till de lönsamma systemen, där Ericsson är världsledande.

– Men nu väljer företaget att göra sig av med en stor del av den kompetens som målmedvetet byggts upp här på fabriken under alla år.

– Och det gör företaget i ett läge då man vet att efterfrågan på system kommer att öka kraftigt inom en snar framtid. Vi väntar bara på ketchup-effekten.

– Men hur ska företaget kunna möta den efterfrågan när vi nu jagar bort en stor del av kompetensen?

Boström är också kritisk till att produktionen får ta stryk när Ericsson nu ska banta bort 20 miljarder kronor.

– I produktionen har vi varit hyfsat kostnadsmedvetna. Däremot har kostnaderna flödat fritt och utan kontroll på den administrativa sidan.

Nu ska mobiltelefonerna tillverkas av leverantörer i låglöneländer.

– Ericsson sparar egentligen inte in någonting. Visserligen sjunker lönekostnaderna för telefonerna, men i gengäld ökar materialkostnaderna när man nu ska köpa in hela telefonerna. Utöver detta har företaget kvar de gigantiska administrationskostnaderna.

– Det här har till och med aktiemarknaden genomskådat, det har kursutvecklingen visat med all önskvärd tydlighet.

Peder Boström säger att från fackligt håll har man under senare år försökt påverka ledningen mot mer konsumentvänliga telefoner.

– Kunnandet att tillverka dem har vi. Men vad hjälper detta när vi fått producera telefoner som bara en mindre del av konsumenterna vill ha.

– Det hade varit bättre om Ericsson börjat samarbeta med någon partner som kan marknadsföring och konsumentelektronik.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.