Industriarbetarnas tidning

Arbetslösas möte lockar inte

15 mars, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Intresset för årets upplaga av ”Riksmötet för arbetslösa” är väldigt svalt. I takt med att arbetslösheten har sjunkit de senaste åren har intresset för riksmötet gått ner. Hittills har arrangörerna fått in ungefär trettio anmälningar. Syftet med riksmötet är att ta fram förslag på förbättringar för de som är arbetslösa.

Årets möte, det sjätte i ordningen, arrangeras av LO, TCO och Saco på Gotland senare i vår. Förra året kom 150 deltagare till mötet i Sundsvall, och den här gången var siktet inställt på 250 personer.

– Det är synd att det är så få anmälda när det kommer bra föreläsare som Stig Malm. Det säger projektledaren Joakim Nilsson, som misstänker att många tror att det inte finns någon arbetslöshet längre.

– Vi har ju nått målet fyra procent öppen arbetslöshet.

Förbunden är olika aktiva i arbetslöshetsfrågan. Byggnads har ännu inte anmält någon deltagare. Det kan enligt Joakim Nilsson bero på konjunkturen inom byggbranschen.

Metall har däremot anmält flera deltagare.

– Metall tar det verkligen på allvar. De har till och med en samling dagen före mötet. Metall bryr sig om sina arbetslösa, säger Joakim Nilsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.