Industriarbetarnas tidning

Bengtsfors tänker överleva

23 mars, 2001

Skrivet av

På söndag går bengtsforsborna man ur huse. Då hålls en stor manifestation för fler jobb till regionen.- Vi måste få hit fler industrier, få tillgång till bredband och bättre vägar, säger en av initiativtagarna, Pappers vice ordförande i Skåpafors, Pia Ågren.

Dalsländska Bengtsfors är en hårt prövad kommun. För några år sedan skickade bilklädselföretaget Lear ut närmare 850 anställda i arbetslöshet. Sen plussade Vanern Timber AB på med 100 och för ett par veckor sedan varslade Duni 145 anställda i Skåpafors och Långed.

– Sen har vi flera mindre företag som drar ner eller som gått i konkurs, säger Pia Ågren. Även om det inte handlar om så många som fått gå, spär det på en redan hög arbetslöshet.

Bengtsfors kommun ligger i dag på tio-i- topplistan över de kommuner med högst arbetslöshet – 13 procent.

På söndag eftermiddag kommer därför Bengtsforsborna tåga genom centrum till Stora torget. Klockan 18.00 blir det sedan tal av riksdagskvinnan och Mellerudsbon Britt Bohlin (s), Pappers ordförande Sune Ekbåge, kommunalrådet Nils Gunnar Nilsson (m), LO-fackens ordförande i Bengtsfors Per Eriksson och LO-distriktets ordförande Hasse Andersson från Falköping.

Medverkar gör också skådespelaren Roland Jansson.

– En sån här manifestation skär över partigränserna, säger Pia Ågren som hoppas på stor uppslutning.

– Vi måste göra något för att kunna leva kvar i vårt älskade Dalsland!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.