Industriarbetarnas tidning

Dråpslaget mot Skåpafors

9 mars, 2001

Skrivet av

I dag kom dråpslaget mot dalsländska Skåpafors. Duni varslar 145 av omkring 400 anställda om uppsägning, av dem 130 pappersarbetare.- Det är alldeles åt helvete, säger Pappers avdelningsordförande Johnny Eliasson. Folk är helt knäckta och för oss är detta ett skräckscenario.

Skåpafors ägs av Duni-koncernen och ligger utanför Bengtsfors i Dalsland. Bengtsfors blev rikskänt när bilklädselföretaget Lear lade ner för något år sedan.

På senare tid har Dunis konsulter och den fackliga organisationen genomlyst hela arbetsplatsen i en intensiv kostnadsjakt. För Duni, som bland annat tillverkar servetter och dukar, har blött pengar.

Tidigare i våras tecknade Johnny Eliasson några olika scenarier kring brukets framtid. Ett av de värre var att 27 av de 36 konverteringsmaskinerna skulle flyttas till den polska fabriken i Poznan och göra hundratalet anställda i Skåpafors arbetslösa.

Nu blev det ingen flytt. Maskinerna blir kvar, men personalbantningen blev verklighet.

– Det är obegripligt. Vi har inte tillräckligt med folk att köra de maskiner vi har i dag. Jag kan inte se annat än att vi får ställa större delen av maskinerna. Det kommer att bli som att arbeta på ett skrotupplag.

Den 16 mars inleds förhandlingarna kring varslen.

– Det innebär att de första får gå i början av september.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.