Industriarbetarnas tidning

Ericssons kris sprider sig

21 mars, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Krisen i Ericsson slår hårt också mot anställda hos företagets underleverantörer. Bara inom Industrifacket ligger just nu över 1 000 varsel som är direkt kopplade till Ericsson.- Det är mer än vi hade väntat oss, säger Industrifackets utredare Hans Palmqvist.

Han har sammanställt varslen som ligger hos Industrifackets avdelningar runt om i landet. Totalt är det 1 436 medlemmar i Industrifacket som riskerar att bli av med sina jobb. Hela 1 042 av varslen är direkt kopplade till Ericsson.

– Då ska man komma ihåg att Nolato står för närmare hälften av varslen.

Palmqvist betonar att det är en hastigt gjord sammanställning, som kanske inte är helt komplett. Men den ger ändå en fingervisning om att många jobb utanför Ericsson också hotas. Industrifacket organiserar anställda som tillverkar till exempel plastkomponenter till Ericssons mobiltelefoner. Ännu fler anställda hos underleverantörer finns hos Metall.

Hur många anställda som arbetar hos underleverantörer till Ericsson är det ingen som riktigt vet, eftersom företaget inte har någon samordning av leverantörerna. Men allt mellan 50 000 och 100 000 anställda brukar man räkna med.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.