Industriarbetarnas tidning

’Felen finns högre upp’

27 mars, 2001

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

– Varslen från Ericsson är ett hårt slag mot alla de som arbetat hårt för att få Ericsson på fötter, säger Metalls ordförande Göran Johnsson i ett pressmeddelande.- Trots stora ansträngningar får de nu svart på vitt att de inte kunnat påverka besluten. Det är en svart dag inte bara för Ericsson och för Sverige, utan främst för alla de som drabbas i Kumla och Linköping.

– Jag är mycket tveksam till den stora nerdragningen av produktionen. Problemet för Ericsson har inte varit att produktionen skett i Sverige. Det är inte goda insatser från tusentals metallarbetare som lett till miljardförluster. Felen finns att söka högre upp i företaget.

– Konjunkturnedgång och effekterna av tidigare misstag slår som vanligt mot dem som inte har möjligheten att påverka situationen.

– Ericsson är ett av landets viktigaste företag. Det är nu upp till företagets ledning att visa prov på verkligt ledarskap och handlingskraft och ta ansvar för alla dem som nu förlorar sina arbeten.

– Vi kräver att Ericsson tar sitt ansvar. Det behövs bland annat individuella åtgärdsplaner för varje arbetstagare som drabbas, utbildning under uppsägningstiden och därefter för dem som behöver fortsatt det. De berörda kommunerna behöver stöd för att finna nya arbeten och ett aktivt samarbete med arbetsmarknadsmyndigheterna.

– Trots dagens besked har Ericsson fortfarande chansen att visa respekt för sina anställda och för det land som lagt grunden till företagets framgångar. Vi förväntar oss att företagsledningen nu utnyttjar den möjligheten i de kommande förhandlingarna med de fackliga organisationerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.