Industriarbetarnas tidning

Ferroforum varslar hundra

30 mars, 2001

Skrivet av

Tillverkningen av lastbilar bromsas in. Men hittills är det bara en enda fabrik som drabbats av varsel. Ferroforum i Luleå varslar 100 personer om uppsägning.- Det är ännu för tidigt att säga hur många det blir. Vi ska sätta oss ner och diskutera med företaget nästa vecka, säger Heino Wahter, metallklubbens ordförande.

Ferroforum tillverkar ramar, ramdetaljer och bakaxelbryggor åt Scania. Drygt 560 metallarbetare arbetar på fabriken.

– Företaget har varslat som en ren säkerhetsåtgärd. Tanken är att de övertaliga ska lämna företaget efter semestrarna i augusti. Vi hoppas att man ska kunna lösa övertaligheten med hjälp av utbildning, säger Wahter.

Ferroforum har visserligen avtal om flexibla arbetstider. Men övertaligheten bedöms vara så stor att den inte går att parera med att gå ner i arbetstid.

Det är annars den vanligaste utvägen för lastvagnsindustrin.

– Jag är väldigt glad över att vi har vårt avtal, säger Olle Ludvigsson, metallklubbens ordförande vid Volvo Global Trucks i Göteborg.

Det är första gången Volvos avtal om flexibla arbetstider testas i en konjunkturnedgång. I Göteborg finns ett 90-tal övertaliga. Men inga varsel behöver läggas. Nedgången pareras med kortare arbetstid och att en del slutar.

– Däremot kan man aldrig garantera sig mot varsel, säger Ludvigsson. Men vi har inskrivet i vårt avtal att varsel om uppsägning är absolut sista åtgärd för att lösa en övertalighet. Innan dess ska utbildningsinsatser ha satts in.

På Volvo Powertrain I Skövde, där 2 300 metallarbetare tillverkar motorer åt Volvos lastvagnar, fanns vid årsskiftet cirka 300 övertaliga. När de visstidsanställdas kontrakt löpt ut kommer Skövde-fabriken att ha cirka 100 övertaliga.

– Det löser vi med flexibla arbetstider och med utbildning, säger Lars Ask, metallklubbens ordförande.

Samma recept följer Volvos hyttfabrik i Umeå. 150 visstidare lämnar fabriken. Resten av övertaligheten hanteras med arbetstiderna.

I Köping finns däremot inget avtal om flexibla arbetstider. Den lilla övertalighet som finns löses genom att personal lånas ut till den del av fabriken som tillverkar växellådor åt Volvo personvagnar. Även i Köping får visstidsanställda gå hem när kontrakten löper ut.

Även inom Scania går takten ner. Men inga varsel har lagts. Kortare arbetstid och färre visstidare är lösningen på nedgången i produktion.

Vid växellådefabriken i Sibbhult går man över till mer tvåskift och inget helgarbete.

I Södertälje löser den naturliga avgången en stor del av övertaligheten – personalomsättningen på Södertäljefabriken pendlar mellan 7 och 10 procent.

Vid Scanias fabrik i Falun slutar ett 20-tal visstidsanställda sina anställningar inom de närmaste månaderna.

Se också Nedgång för lastbilar

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.