Industriarbetarnas tidning

Fyra förbund om jämställdhet

7 mars, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

Torsdag den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Har det hänt något speciellt på jämställdhetsfronten i Grafiska fackförbundet Mediafacket, Metall, Industrifacket eller Pappers de senaste månaderna?Vi ringde upp de fyra förbunden.

Malte Eriksson, grafikernas förbundsordförande:

– Vi har infört ett mentorskap för fackligt nyanställda. Från början var det tjejerna som ville ha det men vi lät det omfatta alla, det är ju också en jämställdhetsfråga. Vi har också aktivt sökt tjejer till de fackliga poster där de är underrepresenterade och det har vi lyckats bra med.

Margareta Pettersson, förhandlingsombudsman på Metall:

– Vi har slutfört ett projekt med JämO där fyra avdelningar med 30 klubbar fick lära sig att göra godkända jämställdhetsplaner. I år jobbar vi utan JämO på fyra nya avdelningar med 40 klubbar.

– Förbundet har också antagit ett jämställdhetsprogram om hur Metall som organisation ska bli bättre. Kvinnor måste helt enkelt in där besluten fattas, till exempel i avtalsrådet.

Leif Ohlsson, förbundsordförande Industrifacket:

– Vi har bland annat sagt upp avtalet för tvättbranschen, som är helt kvinnodominerad, eftersom vi inte fick tillräckliga löneökningar. Det gav resultat.

– Vi har träffat våra valberedningar i avdelningarna och gått igenom hur de bör jobba för att få in fler kvinnor på förtroendeuppdrag. Vi har också diskuterat med våra ombudsmän ute i landet hur de ska vara uppmärksamma på att inga könsskillnader beträffande arbetssituation och lön förekommer.

Bengt Jansson, förhandlingsombudsman och jämställdhetsansvarig på Pappers:

– I förhandlingsrundorna inför det centrala avtalet kom vi överens om att både fack och arbetsgivare tydligare måste sätta jämställdhetsfrågorna på dagordningen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen