Industriarbetarnas tidning

Gap nobbade barn­arbetare

9 mars, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

På internationella kvinnodagen krävde en grupp ungdomar, alla under 16 år, att få jobba i Gap:s nyöppnade klädbutik i Sheffield, England. Det var för att visa solidaritet med de ungdomar i samma åldrar i Sydostasien som syr kläder åt företaget. Ungdomarna anser att de barnarbetare som jobbar åt företaget har för dålig lön och arbetssituation.Samtidigt blockerade 200 personer huvudgatan i stadens centrum tills de blev skingrade av polisen.

Protesterna fortsätter nu till helgen. På lördag planeras det en ännu större demonstration i Glasgow i Skottland. Även den demonstrationen kommer att äga rum vid en Gap-butik.

– I Gap:s klädfabriker – som ligger i länder som Kina, Indonesien och Taiwan – jobbar unga kvinnor under extremt dåliga arbetsförhållanden. Vi har som konsumenter inte en chans att själva välja om vi vill köpa kläder som är gjorda under sådana här förhållanden, säger studenten Susy Webb från Glasgow.

– Vi valde Gap eftersom företaget förra året hade en vinst på 1,1 miljarder dollar. Om Gap ser till att ge sina arbetare ordentliga arbetsförhållanden kommer andra klädkedjor att följa efter.

Uppgifterna kommer från nättidningen Yelah.net.

I Sverige marknadsförs märket Gap av bland andra Åhléns, som inte har haft några problem med demonstrationer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.