Industriarbetarnas tidning

Hellre tid än pengar

28 mars, 2001

Skrivet av

Betald ledighet blir ett allt populärare val. Bara var tredje pappersarbetare tar ut pengarna kontant. Det visar arbetsgivarnas och Pappers gemensamma statistik över hur valet på arbetstidskontot gjordes i fjol.För Pappers får man ännu en gång bekräftelse på arbetstidskontots popularitet och att medlemmarna vill ha kortare arbetstid.

– Vi har gjort en riktig bedömning när det visar sig att tre fjärdedelar av Pappers medlemmar föredrar arbetstidsförkortning före pengar i handen, säger avtalssekreterare Lennart Olovsson.

– Det som nu måste till är att man ska kunna göra fler val än ett, nu när det handlar om lite mer pengar.

Det var i 1998 års avtalsrörelse som 0,5 procent av löneutrymmet avsattes till ett arbetstidskonto. 1999 kunde pappersarbetarna sedan för första gången välja hur de ville disponera sina pengar på kontot. Då valde 38,3 procent betald ledighet (i praktiken kortare arbetstid), 25,5 procent pensionspremie medan resten, 36,2 procent valde att ta ut pengarna kontant.

I fjol gjorde man ett nytt val baserat på 1,0 procent av löneutrymmet. Då hade andelen som valde betald ledighet ökat till 43 procent. Något färre – 33 procent – valde kontanter, medan 24 procent önskade pensionspremie.

Det nya valet som bygger på de 1,5 procent av löneutrymmet man tjänat in under år 2000, visar att trenden håller i sig. Allt fler uppskattar att ta ut pengarna i ledig tid. Nu är det hela 47 procent som väljer det alternativet. Pensionspremien fortsätter tappa, den lockar numera bara 20 procent av pappersarbetarna. 33 procent väljer, precis som i fjol, kontantalternativet.

Statistiken bygger på uppgifter från 17 537 personer, vilket motsvarar 80 procent av pappersarbetarna i branschen.

Vidare kan man utläsa att fler kvinnor (55 procent) än män (46 procent) väljer betald ledig tid.

Män satsar mer på pensionspremien än kvinnor – 21 mot 16 procent. Män väljer också oftare uttag i kontanter, 33 mot 29 procent.

Kontantuttaget är populärast bland yngre. Av dem som är under 30 år, väljer hela 44 procent att plocka ut pengarna kontant i handen. Motsvarande för äldre är 31 procent. Men då ska man hålla i minnet att den yngre åldersgruppen bara utgör 13 procent av de anställda.

– Valet är lite av en generationsfråga, säger Lennart Olovsson. När man är lite yngre är man oftast mer akut i behov av pengar och det är bra att den smakriktningen finns.

Precis som tidigare är skillnaderna i val mellan dem som jobbar dagtid eller skift försumbara. Bland skiftarbetarna väljer 47 procent ledig tid, 20 procent pensionspremie och 33 procent tar ut pengarna kontant. Motsvarande för dagtidarna är 47, 21 respektive 32 procent.

Från arbetsgivarhåll har man en stilla undran om varför pensionsalternativet minskat så tydligt över de tre åren. En förklaring som de ser, är att premiepensionsvalet införts i det allmänna systemet samtidigt som avtalspensionen Saf/LO också förutsätter att den enskilde ska välja hur pensionspremien ska förvaltas. Det skulle handla om en ”mättnad” och att man vill använda pengarna på arbetstidskontot till någonting annat.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?