Industriarbetarnas tidning

Ingvar Carlsson hoppas på Tobin-skatt

13 mars, 2001

Skrivet av

Utred Tobin-skatten! Det kräver socialdemokraternas förre partiordförande Ingvar Carlsson. – Det går inte att fortsätta som idag, säger Carlson som också vill inrätta ett ekonomiskt säkerhetsråd inom FN i syfte att stabilisera världsekonomin.

Ingvar Carlsson leder sedan några år tillbaka The Commission on Global Governance.

Carlsson-kommissionen varnade redan 1994 för ekonomisk instabilitet och panikreaktioner på marknaden. Sedan kom Asien-krisen.

Ett ekonomiskt säkerhetsråd skulle kunna bli en motvikt till den oberäkneliga marknaden. Genom att exempelvis stoppa alla finansiell handel ett par dagar skulle man kunna ge utrymme för eftertanke hos valutahandlarna och därmed minska risken för panikreaktioner.

Ett ekonomiskt säkerhetsråd skulle kunna utöva ett politiskt ledarskap över den globala ekonomin, tror Carlsson.

Är politiker idag maktlösa inför de globala kapitalströmmarna?

– Nej, inte alls. Men om man inte skaffar sig medel och institutioner, då tar marknadskrafterna för sig. Den rapport som vi i kommissionen lade fram för sex år sedan säger att om vi inte gör någonting så kommer det att bli mycket stora påfrestningar på världsekonomin. Därför är det viktigt att inrätta ett ekonomiskt säkerhetsråd, ett organ där vi kan diskutera den ekonomiska politiken och vad vi gör för att ekonomin ska bli stabilare.

Du var själv statsminister under den period när kapitalströmmarna började ta fart. Hur var det att leda ett mindre land i skuggan av den växande valutahandeln?

– Det är ungefär som att sitta i en båt i stark ström och försöka styra den, fast styrrodret lyder inte. Det är en mycket obehaglig känsla. Man tappar kontroll över utvecklingen. Vi har lärt oss att som land måste man förhindra att marknadskrafterna får för starkt inflytande genom statens skuldsättning. Därför hade Göran Persson rätt när han sa att ”den som är satt i skuld icke är fri”.

Genom organisationen Attac har en så kallad Tobin-skatt börjat diskuterats alltmer, i synnerhet inom EU. Belgiska senaten gav nyligen sin regering i uppdrag att inför hösten driva Tobin-skatten inom EU. I höst tar Belgien tar över EU:s ordförandeklubba efter Sverige

”Strö lite grus i maskineriet på våra överdrivet effektiva internationella penningmarknader”, föreslog den amerikanske ekonomen och nobelpristagaren James Tobin på 70-talet.

Som grus föreslog Tobin en liten skatt – en procent – på all penninghandel mellan länderna.

Är det verkligen realistiskt att tro att en Tobin-skatt skulle fungera?

– Vi behöver analysera Tobin-skatten ytterligare. Det bör vara en ordentlig analys gjord innan man beslutar sig för att gå vidare med den – eller avfärda den. Och avfärdar man Tobin-skatten måste det fram andra förslag. Det går inte att fortsätta som i dag.

Vad riskerar vi då?

– Förr eller senare kommer en mycket allvarlig ekonomisk kris. Finns det då inga institutioner med politiska beslutsfattare som kan vara motkrafter, då fungerar det inte. För mig var det ett viktigt skäl att Sverige gick med i EU.

Om EU går före och inför en Tobin-skatt inom EU?

– Nej, det tror jag inte på. Alla måste vara med.

Att Tobin-skatten hamnat i centrum för diskussionen om globaliseringens effekter beror på Attac – den världsomspännande rörelse som bildats bland annat för att driva igenom en Tobin-skatt.

När Attac för några år sedan bildades i Paris i kretsarna kring tidskriften Le Monde Diplomatique fanns representanter från Internationella metallarbetarfederationen med.

Att bromsa valutahandeln och spekulanterna är nämligen av fackligt intresse, resonerar Marcello Malentacchi, Internationella metallarbetarfederationens generalsekreterare.

– Kapital som rör sig fritt utan kontroll utgör alltid ett hot ett hot mot arbetarna. Om kapital bara flyttas som i ett spel och inte satsas i produktiva investeringar så hotar det grunden för vårt arbete. Kapitlet få röra sig fritt över gränserna. Men det måste finnas regler.

Därför kräver Internationella metallarbetarfederationen en Tobin-skatt.

– Kravet har vi haft med i vårt handlingsprogram under en längre tid. Vi vill inte beskatta pengar som går till produktiva investeringar utan på finansiella transaktioner som används i spekulativt syfte.

Politikerna är inte hjälplösa, anser Malentacchi.

– Absolut inte. Det värsta med globaliseringen är att regeringar gett upp tanken på att bestämma över kapitalrörelserna.

– EU skulle kunna skaffa sig kontrollen över kapitalrörelserna, det vore jättebra om de gjorde det. Det vore viktigt, inte minst för att den största finansiella marknaden finns i Europa.

Läs även dokumentet om Tobin-skatten i Dagens Arbete.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.