Industriarbetarnas tidning

Nedgång för lastbilar

30 mars, 2001

Skrivet av

Det är främst avmattningen i den amerikanska ekonomin som nu drar ner takten i de svenska fabrikerna. Nedgången i lastbilsförsäljningen börjar också sprida sig till Europa.Tyska Man meddelar nu att 1 200 jobb ska bort från fabrikerna i Tyskland och Österrike.

I USA har Volvos lastbilar minskat sin försäljning med hela en tredjedel om man jämför de två första månaderna i år med samma period i fjol.

Vid Volvos lastbilsfabriker i USA har personalstyrkan minskat med 1 800 anställda de senaste åren. Häromdagen meddelade Volvo att man ville göra sig av med ytterligare 300 anställda.

Rekordförsäljningen på den amerikanska marknaden under de två senaste åren har nu mättat efterfrågan på nya lastbilar. Nya, mer avancerade modeller har översvämmat USA:s lastbilsmarknad och samtidigt pressat priserna på begagnade lastbilar.

Volvo Global Trucks är näst störst på den amerikanska marknaden om man räknar med Mack, som Volvo fick på köpet vid förvärvet av Renaults lastvagnsdivision RVI. Mack, som har en stark ställning i USA, minskade sin försäljning med nära 40 procent i början av året jämfört med början av förra året.

Prispressen för också med sig tuffare tider för underleverantörerna. Nyligen gick Volvo ut med krav på 6-procentiga prissänkningar bland underleverantörerna som vägrat och som hellre vill diskutera prishöjningar istället.

Pressen på underleverantörerna väntas bli ännu hårdare när Volvo ska spara in några miljarder kronor genom att samordna inköpen med Renaults lastvagnar.

Underleverantörer som Valeo, Segerström & Svensson, Sapa och Finnveden har på senare tid lagt varsel direkt kopplade tillnedgången i lastbilsindustrin.

Att bilindustrin gått in i en konjunkturnedgång märks också bland de riktigt stora leverantörerna. Världens största underleverantör Delphi säger i dag att man vill göra sig av med 11 500 anställda världen över.

Läs mer:

Ferroforum varslar hundra

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.