Industriarbetarnas tidning

Pappers fick fart på departementet

27 mars, 2001

Skrivet av

Pappers krav på åtgärder för Dalsland fick snabbt gehör. Nu kallar näringsdepartementet till stort möte kring denna drabbade del av landet.I söndags tågade drygt 2 000 Bengtsforsbor genom samhället. En utsatt ort markerade på detta sätt behovet av nya jobb. Det som började med nedläggningen av bilklädselföretaget Lear för några år sedan, då 850 anställda fick gå, har fortsatt med flera andra företag.

Senast i raden har Duni varslat 145 personer om uppsägning i Skåpafors och Dals-Långed – en fjärdedel av de anställda.

Vid söndagens möte i Bengtsfors talade företrädare för kommun och arbetarrörelse. Bland andra Pappers ordförande Sune Ekbåge. Han krävde i sitt tal ett större regeringsansvar för regionen.

I går, måndag, fick näringsminister Björn Rosengren att brev med uppmaningen att sätta till alla klutar för att ge Dalsland möjligheter till utveckling och del av den svenska tillväxten.

I brevet föreslår Ekbåge att man ska ta ett helhetsgrepp ”med inspiration från de regionala tillväxtavtalen, och från den omställningsgrupp som tillsattes efter regementsneddragningarna”. Ekbåge efterlyste en ”framåtsyftande strategi” även för Dalsland.

Brevet avslutas med uppmaningen att näringsministern och regeringen snabbt visar att man menar allvar med regeringsförklaringen ord: Hela Sverige ska leva!

Svaret kom med vändande post.

I dag meddelar Jan Grönlund, statssekreterare i näringsdepartementet, att han kallar berörda parter till ett stort möte den fjärde april klockan 10.00. Här ingår representanter för Bengtsfors kommun, regionala utvecklingsnämnden, länsarbetsnämnd och länsstyrelse och Dunis Per Eriksson som representerar Pappers och LO-facken i Bengtsfors.

I kallelsen sägs att man från departementets sida vill informera sig kring den uppkomna situationen ”samt de utvecklingsmöjligheter” som finns.

– Det här visar att de tagit till sig budskapet och att de förhoppningsvis sätter in de åtgärder som behövs, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen