Industriarbetarnas tidning

Semestertimmar i sikte

2 mars, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

Anders Wiklund, ordförande för avdelning 50 på Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge, har blivit utvald att sitta med i regeringens nytillsatta arbetstidskommitté. Kommittén ska se över arbetstidslagen, semesterlagen och övrig semesterlagstiftning och lämna förslag på förändringar. Viktigaste frågan för Wiklund, som representerar vänsterpartiet, blir ökat inflytande över semestertiden för de anställda. Regelverket bör bli mer flexibelt och bättre anpassat efter individuella behov, menar han.

– Vi ska titta på möjligheten att dela upp den femte semesterveckan i timmar i stället för hela dagar. Det ska vara möjligt att ta semester en halv dag eller bara några timmar för den som vill.

Kortare arbetstid är också en av de viktigare frågorna och intresset för detta bland de anställda på Kvarnsvedens pappersbruk är stort, enligt Wiklund.

– Varje steg mot kortare arbetstid är rätt, men hur stora kliv vi kan ta får utredningen visa. Det beror på vad som är samhällsekonomiskt möjligt, säger han.

Senast den 1 september i år ska delrapporten om hur femte semesterveckan ska tas ut vara klar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.