Industriarbetarnas tidning

Smeder får månadslön

29 mars, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Smidesarbetarna får månadslön i stället för timlön. Det var ett av resultaten när ett nytt kollektivavtal för cirka 5 000 metallare på smidesverkstäderna blev klart i går (01 03 27).Avtalet är på 38 månader och gäller från den 1 april. Det ger sammanlagda löneökningar på sju procent och en arbetstidsförkortning på totalt 1,5 procent.

Hälften av löneförhöjningarna sker i en genererell höjning och hälften i pott. Totalt ger det löneökningar på i genomsnitt 482 kronor under första avtalsåret, 404 kronor för andra avtalsåret och 395 kronor för tredje året.

I avtalet höjs de lägsta tidlönerna med 9,5 procent under perioden.

Arbetstidsförkortningen sker i form av att 0,5 procent av lönen sätts in i en pensionspremie vid slutet av varje avtalsår. Premien ska användas till en förkortning av den anställdes livsarbetstid. Det går dock också att lokalt komma överens om till exempel arbetstidsförkortning. Då är den 3 dagar för avtalsperioden.

Det nya kollektivavtalet innehåller även en skrivning om kompetensutveckling.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.