Industriarbetarnas tidning

Strandat om Nättraby

23 mars, 2001

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

SCA avvecklar produktionen vid Nättraby bruk, enligt ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.Det slutliga beslutet om nedläggning kommer senare, efter ytterligare förhandlingar med de fackliga organisationerna Pappers och Sif. Det är koncernstyrelsen som har sista ordet.

– Verkligheten bakom pressmeddelandet är att företaget presenterade ett förslag som strider mot tidigare löften. Det säger Leif Nilsson, som är ordförande i Pappers avdelning 10.

Facken svarade nej, och lade fram ett eget förslag som företaget avböjde. Förhandlingarna strandade. Facken har nu tio dagar på sig att återkomma.

– Vi hoppas att driften kan fortsätta med en annan ägare, även när SCA har flyttat den nuvarande produktionen till andra bruk, säger Nilsson.

– Vi vill veta priset på anläggningen, så att vi kan leta efter en köpare.

På tisdag i nästa vecka ska representanter för de anställda och för Karlskrona kommun träffa koncernchefen Sverker Martin-Lööf i Stockholm.

Bruket sysselsätter 76 personer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.