Industriarbetarnas tidning

Strandat på Samhall

28 mars, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Förhandlingarna mellan Almega och facken inom Samhall strandade i tisdags kväll. Grafikerna, Metall, Industrifacket och Skogs- och träfacket är mycket nära ett avtal kring arbetsmiljön. Däremot står parterna mycket långt från varandra när det gäller vilket lönesystem som ska tillämpas.I dag har de anställda på Samhall ett så kallat normallöneavtal, som är uppdelat i fem grupper. De anställda får betalt efter den grupp där arbetsuppgiften är placerad, oavsett i vilken hastighet arbetet utförs.

Arbetsgivarna vill nu införa ett minimilöneavtal, med stort lokalt inflytande. Där ska faktorer som mångkunnighet och användbarhet premieras.

– Resultatet blir att de som har de svåraste funktionsstörningarna får den lägsta lönen, konstaterar grafikernas ombudsman Thomas Suneson. De är ju minst mångkunniga och användbara, just på grund av sina handikapp.

Suneson har svårt att dölja sin upprördhet över att arbetsgivarna över huvud taget kan fundera på att föreslå ett lönesystem som så solklart skulle ge de svagaste grupperna den lägsta lönen.

– Man ska inte glömma att Samhall har till uppgift att rehabilitera folk. Det går inte att bedöma de anställda där med samma kriterier som på ett kommersiellt företag, anser han.

Förhandlingarna återupptas den 3 maj.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.