Industriarbetarnas tidning

Triumph fortsätter i Burma

12 mars, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Underklädesjätten Triumph får just nu hård kritik av Beklädnadsinternationalen. Orsaken är att Triumph vägrar sluta med sin tillverkning i Burma trots att det just nu pågår en global bojkott mot diktaturen Burma.Landet har flera hundra tusen slav- och tvångsarbetare med inga eller mycket låga löner.

Triumph hävdar i ett brev att de genom sin verksamhet i Burma inte ger militärregimen några resurser och att de därför inte kan omfattas av sanktionerna som FN- organet ILO utfärdat.

ILO kräver att omvärlden ska bojkotta Burma för att arbetarna i landet ska få en bättre situation.

Generalsekreteraren i Beklädnadsinternationalen, Neil Kearney, avfärdar Triumphs försvarsbrev som rent nonsens och överbevisar dem sedan på punkt efter punkt. Han varnade också för det internationella trycket på Triumph kommer att öka tills dess att de flyttar sin tillverkning från Burma.

Kearney förklarar vidare att arméns tentakler når så långt att det är omöjligt att bedriva produktionsverksamhet i Burma utan att direkt eller indirekt stödja regimen.

Underklädestillverkaren har en fabrik i Burma med 1 000 anställda. Företaget hyr, enligt Beklädnadsinternationalen, in sig på ett industriområde där hyresintäkterna till viss del går till militärjuntan i landet.

I november förra året beslöt FN:s organisation för arbetslivsfrågor, ILO, att kräva internationella sanktioner mot Burma. Det beror på att landet styrs av en militärregim som under flera år har gjort människor i landet till slav- och tvångsarbetare.

Uppgifterna kommer från Beklädnadsinternationalen som är en paraplyorganisation för nationella fackföreningar världen över. De organiserar arbetare som producerar textilier, skinnprodukter och kläder.

Beklädnadsinternationalen som omfattar 220 förbund i 110 länder, däribland svenska Industrifacket. Omkring 10 miljoner arbetare står bakom internationalen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen