Industriarbetarnas tidning

Allers begränsar momsen

11 april, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Nu har Allers Tidskrifter definitivt tröttnat på den orättvisa konkurrensen med kvällstidningarnas alla familjebilagor.Orättvisan består i att kvällstidningarna, inklusive bilagorna, enbart betalar 6 procents moms, medan all populärpress betalar 25 procent.

– Vi anser att alla bör betala lika mycket i moms, säger Allers ekonomidirektör Lennart Sjöström.

För att demonstrera hur orimlig situationen är börjar Allers från och med juni att ge ut tidningen Må Bra från ett nystartat företag på Åland – Aller Åland. Tidningen omregistreras till en utländsk periodisk tidskrift och blir då momsbefriad.

– Det är inte momsfrihet vi är ute efter, utan jämlik moms, poängterar Lennart Sjöström.

Men det räcker inte bara med en omregistrering. Dessutom krävs något slag av förädling av tidningen. Rent praktiskt går det till så att tidningen Må Bra trycks i Helsingborg, varefter upplagan skickas över till det nystartade bolaget Aller Åland. Där, i Mariehamn, adresseras, plastas och packas tidningen och lämnas in på Mariehamns postkontor.

– Klart det kostar en slant, men inte lika mycket som 25 procents moms, konstaterar Lennart Sjöström.

Trots att grafikerna skulle kunna riskera att det blir färre arbetstillfällen i Helsingborg ställer sig klubbordförande Bo-Arne Andersson helt bakom åtgärden..

– Om vi inte får en rättvis moms riskerar vi alla på Allers att förlora våra jobb. Det här är en fråga om rättvisa villkor på marknaden, säger han.

Han anser att innehållet i kvällstidningarnas bilagor blivit detsamma som i traditionella familjetidningarna, samtidigt som kvällspressens bilagor kan säljas billigare. De ligger ofta kvar i flera dagar i butikerna.

– I andra europeiska länder likställs dags- och populärpress när det gäller moms. Men i exempelvis Finland är enbart prenumererade tidningar och tidskrifter momsbefriade, berättar Bo-Arne Andersson.

Huruvida Allers ska gå vidare och exportera distributionen av företagets andra tidskrifter anser Lennart Sjöström att det är det för tidigt att säga något om. I så fall skulle det handla om miljonupplagor med ett stort botfall av momsintäkter för Sverige.

Allers förlag AB utger bland andra Allers, Allas Veckotidning, Hemmets Veckotidning, Se & Hör, Året Runt, Hänt Extra, Svensk Damtidning, Femina, Må Bra, Foto samt Antik & Auktion.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.