Industriarbetarnas tidning

Bättre för arbetsskadade

18 april, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

I årets budget lovar regeringen en reformering av arbetsskadeförsäkringen – igen. Bevisreglerna måste göras om, slår regeringen fast, men preciserar inte hur.Konkret förslag kommer först i höst.

Regeringen har länge haft ambitionen att föreslå nya regler. Men inblandade parter har av olika anledningar inte hittat den rätta ingången, uppger socialförsäkringsminister Ingela Thalén.

Nu kommer det definitivt en proposition före årsskiftet, lovar hon, och påpekar att det den här gången till och med finns pengar budgeterade. En halv miljard extra nästa år och en miljard extra varje år från och med 2003. Och förhoppningsvis kan nya, mindre snäva, reglar tas i bruk från och med juli 2002, säger hon.

Men Rosalie Andersson, försäkringsombudsman på Industrifacket, är skeptisk.

– De skjuter på det hela tiden eftersom de är livrädda för att det ska börja kosta pengar, säger hon. Det faller på sin egen orimlighet när det inte får kosta något. Det är viktigt att vi har ett generellt skydd som gäller alla. Har vi inte råd med en arbetsskadeförsäkring värd namnet så får vi väl göra som vi gjorde före 1977, det vill säga stämma arbetsgivaren från fall till fall.

Sedan reglerna skärptes 1993 har allt färre kvinnor fått sina skador klassade som arbetsskador. Detta har Riksförsäkringsverket, RFV, nyligen konstaterat i en analys av arbetsskadeförsäkringen. Effekterna har också kritiserats hårt genom åren av både försäkrade och fackliga organisationer.

1999 gick TCO så långt att de anmälde Sverige till EU-kommissionen för brott mot EG:s jämställdhetsdirektiv. Enligt dessa får det inte förekomma någon som helst diskriminering på grund av kön i de lagstadgade socialförsäkringssystemen. Det viktiga är om effekten av en lagregel blir att det ena könet missgynnas, inte hur reglerna i sig är utformade, har EG-domstolen slagit fast i ett tidigare mål.

Men regeringen avvisade kritiken och menade att den svenska arbetsskadeförsäkringen inte alls är könsdiskriminerande.

I årets budget låter det däremot annorlunda. Regeringen säger att bevisreglerna måste göras om, och hänvisar bland annat till det faktum att kvinnor missgynnas av dagens system.

Varför har regeringen ändrat åsikt?

– Vi har inte ändrat oss, säger Ingela Thalén. Bevisreglerna är för snäva men inte könsdiskriminerande. Däremot är arbetsmarknaden starkt könsuppdelad vilket ofta leder till sjukdomar. Detta är något vi i dag saknar verktyg för att kunna bedöma. Vi ska i fortsättningen se till att arbeta med ett könsperspektiv när vi till exempel utreder arbetsplatser.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?