Industriarbetarnas tidning

Blev gravid – sparkades

11 april, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

En 28-årig kvinnlig medlem i Hotell- och restauranganställdas förbund blev uppsagd för att hon var gravid. Nu stämmer LO-TCO-Rättsskydd arbetsgivaren för könsdiskriminering.Kvinnan hade arbetat som servitör på en restaurang i Stenungsund i drygt tre år när verksamheten i januari i år fick en ny ägare. Efter ett par dagar blev hon avskedad med omedelbar verkan. Motiveringen var att hon var gravid. Dessutom hävdar arbetsgivaren att han har rätt att säga upp vem han vill.

Dagen efter att kvinnan fått lämna sitt arbete, avskedades en 23-årig manlig kock på samma arbetsplats. Motiveringen var att han hade för hög lön och även här menar bolaget att det har ”rätt att säga upp vem det ville”.

Men någon uppsägning är det inte frågan om, enligt förbundsjuristen Anneli Anderbjörk. De har båda blivit avskedade eftersom de fick gå med omedelbar verkan. Dessutom har avskedandet skett på felaktiga grunder, säger hon.

– De har ju inte gjort något. För att bli avskedad måste man bete sig väldigt illa gentemot arbetsgivaren och för det krävs det mycket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.