Industriarbetarnas tidning

By-praxis reglerar arbetsskadorna

10 april, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

1993 skärptes reglerna för arbetsskadeförsäkringen. Bland annat ökade kraven på den medicinskt vetenskapliga bevisningen. Det är numera alldeles för hårda krav som sällan går att uppfylla menar RFV och pekar på att besluten i dag ofta är upphängda på en enskild försäkringsläkares uppfattning. Detta skapar stora regionala skillnader och är helt oacceptabelt anser verket och föreslår nu att en central arbetsskadeenhet inrättas för hela landet. Till enheten skulle även en medicinsk grupp med specialistläkare kopplas. – Förslaget är jättebra, säger Tony Pettersson-Sjölund som är ombudsman för socialpolitik och försäkringar på Metall. Då får vi någon form av rättvisa. Med nuvarande regionala organisation blir det by-praxis som gäller. Det kan räcka med att det finns en stark läkare, politiker eller ordförande som driver en linje för att den ska gälla. Det är godtyckligt.

RFV:s analys visar också att allt färre kvinnor fått rätt till livränta sedan reglerna skärptes. Av dem som fått livränta enligt de nya reglerna är bara en tredjedel kvinnor medan de utgjorde en majoritet av dem som fick rätt enligt de gamla reglerna.

– Lagen har designats för att kvinnor med belastningsskador inte ska få någon ersättning, konstaterar Tony Pettersson-Sjölund. Det kostade för mycket och man ansåg väl att repetitiva jobb inte kunde ge sådana skador.

– När män får sina skador klassade som arbetsskador rör det sig om tyngre jobb där det är mer uppenbart. Men vi anser att de repetitiva jobben är lika skadliga.

Tony Pettersson-Sjölund instämmer i de flesta av RFV:s slutsatser, men är mycket kritisk till verkets förslag om nya rehabiliteringsregler. Att den allmänna försäkringens rehabiliteringsregler borde gälla för alla, oavsett arbetsskada eller inte, skulle innebära en grov försämring av rehabiliteringsvillkoren för alla arbetsskadade, menar han.

– Den allmänna försäkringen ger bara rätt till rehabilitering i ett år med en ersättning på knappt åttio procent. De regler som i dag gäller för arbetsskadade ger rätt till rehabilitering under hela den tid du har livränta och det med full ersättning. RFV kanske tycker att det är enkelt att ha samma regler, men då glömmer de till exempel bort att arbetsskadeförsäkringen i grunden bygger på skadeståndsrätten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.