Industriarbetarnas tidning

Fler löften än miljoner

27 april, 2001

– Det fattas 6,5 miljoner kronor, säger prorektor Arne Ardeberg på Lunds universitet.De senaste åren har arbetsmiljöriskerna med isocyanater uppmärksammats för bilplåtslagare, för de som använder mineralull, spånskivor eller bara tänder en majbrasa uppmärksammats. I mycket kan detta härledas till forskarna Gunnar Skarping och Marianne Dalene. De flyttade i december verksamheten till Hässleholm, med löften om att forskningen där skulle kunna bedrivas långsiktigt.

Sådana löften har sedan 1999 givits i riksdagen av statsrådet Mona Sahlin, efter påstötningar från riksdagsledamöterna Sven-Olof Sjöstrand (v) och Bengt Silfverstrand (s). Pengarna har dock inte synts till.

Men den 22 juni förra året bekräftades äntligen en rejäl satsning med ett handslag mellan företrädare för näringsdepartementet, AMF (numera AFA), Hässleholms kommun och Lunds universitet, under vilket forskningen sorterar.

Uppgörelsen höll dock inte – arbetsgivarnas företrädare inom AMF prutade ned AMF:s del. Och då kommer man inte upp till den miniminivå som krävs.

För en tid sedan gick Bengt Silfverstrand ut med ett nytt löfte, i regeringens namn:

– Mona Sahlin har som ansvarigt statsråd personligen engagerat sig i ärendet. Hon kommer nu att ta alla nödvändiga kontakter med berörda parter, och vidta alla erforderliga åtgärder för att se till att en långsiktig lösning för denna viktiga arbetsmiljöforskning snarast kan komma till stånd. Så sade Silfverstrand i ett uttalande som fick stor spridning lokalt, men som man på universitet inte sett innehållet i:

– Det är eländigt att vi inte kommit längre efter ett år, säger prorektor Arne Ardeberg på Lunds universitet.

Vad har ni fått för besked?

– Vad har vi inte fått för besked? Plus att jag har mina tankar om vad ett handslag är värt.

Arne Ardeberg vill ha ett löfte från ”rimligt hög nivå”.

– Det innebär att den som skriver under också har ett ansvar för att pengarna faktiskt kommer.

Ardeberg är dock optimist:

– Jag hoppas att vi nu kommit så långt att vi startar om ett par, tre veckor. Det är ett djärvt uttalande, men det tror jag.

Räknat från idag, 27 april, innebär det dagen efter Bönsöndagen.

Under tiden pågår forskningen i Hässleholm med viss osäkerhet om framtiden.

– Vi tror naturligtvis på de löften som givits, säger Gunnar Skarping.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.