Industriarbetarnas tidning

’Ingen diskriminering’

11 april, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Reza Hamidiazad hungerstrejkade för att han kände sig diskriminerad. Men det går inte att bevisa att han var det, enligt diskrimineringsombudsmannen, DO.Dagens Arbete har tidigare skrivit om Reza som känner sig diskriminerad för att han inte fick fortsatt jobb på Elos i Timmersdala utanför Skövde. Reza hungerstrejkade i protest när han fick höra att en annan man fick hans jobb.

Metall gjorde bedömningen att det inte går att bevisa diskriminering. Ärendet gick då vidare till diskrimineringsombudsmannen, DO, som gör samma bedömning.

– Jag kan förstå att Reza, som varit arbetslös länge, kände sig diskriminerad. Men det är inte det samma som att han är diskriminerad i lagens mening. Det säger Stina Nilsen, ansvarig för diskrimineringsfrågor på Metalls förbundskontor.

Reza hade en tidsbegränsad anställning på prov. Och även om han har en kvalificerad utbildning, handlade jobbet om att ha ett visst handlag. Det ansåg företaget att Reza inte hade, till skillnad från den man som senare fick hans jobb.

Även en annan man med svensk bakgrund fick sluta sin provanställning samtidigt som Reza. DO anser att det bidrar till att göra det svårt att bevisa att företaget har behandlat Reza annorlunda på grund av hans etniska tillhörighet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.