Industriarbetarnas tidning

Juryn friade facklig journalist

20 april, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Boken ”Striden i Stenkyrka” handlar om striden kring kollektivavtal på Torgny Gustafssons servering vid Ihrebaden på Gotland. Författaren Kerstin Ekberg, till vardags redaktör för Hotell- och Restauranganställdas tidning Svensk Hotellrevy, skriver på bokens baksida att boken ska ge eko i debatten.Hon fick rätt. Mer rätt än hon någonsin kunde ana.

I dag (2001-04-20) tog en niomannajury ställning till tryckfrihetsmålet som följde. Juryn hittade ingenting som innebär förtal av den dåvarande restaurangägaren Torgny Gustafsson.

Det är bara vid tryckfrihetsrättegångar som jury används i Sverige.

– Jag är lättad och glad. Jag har försökt att göra ett noggrant och rättvist jobb. Nu har jag fått mina påståenden bekräftade, säger författaren Kerstin Ekberg.

Ekberg berättar att hon har full förståelse för att det kan finnas personer som inte gillar hennes bild av historien kring blockaden i Ihrebaden. Men den diskussionen tycker hon borde föras i den allmänna debatten och inte i en domstol.

Om en vecka avgör rätten vem som ska stå för rättegångskostnaderna, sammanlagt drygt 500 000 kronor.

Se även Bok om striden vid Ihrebaden

och Den fackliga grundbulten

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.