Industriarbetarnas tidning

Långtidssjuka halkar efter

20 april, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Långtidssjuka får inte del av samma löneökningar som sina friska kollegor. Orsaken är att den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, räknas ut snålt av försäkringskassorna. – Ju längre man är sjuk, ju mer orättvis blir SGI, konstaterar Metalls statistiker Hans Bergman.

Enligt Riksförsäkringsverkets anvisningar skall SGI ”anpassas till löneutvecklingen på yrkesområdet”. Men det sker inte fullt ut.

När försäkringskassan räknar upp SGI tar man enbart hänsyn till den generella löneökningarna, inte till potter och absolut inte till någon löneglidning på yrkesområdet.

– Det är ett mycket snål tolkning av beräkningsgrunden, anser Hans Bergman.

Under hela 90-talet har avtalen gett de anställda dels ett generellt lönepåslag, dels potter vars fördelning förhandlats fram lokalt. Ena året har vissa fått större delen av potten, andra år andra grupper. Men sett över tiden har (nästan ingen) endast få löntagare fått mindre än den genomsnittliga löneökningen över tiden. Utom de långtidssjuka.

– Det här problemet är inte nytt, vi får många samtal från långtidssjuka om det här, berättar Hans Bergman.

Hans Bergman har svart på vitt på att de långtidssjuka i verkligheten är missgynnade. Han har jämfört löneutvecklingen på verkstadsavtalet med uppräkningen av SGI mellan 1993 och 2000. För den genomsnittlige metallarbetaren hade SGI:s eftersläpning förra året vuxit till 15 000 kronor. Följden blir att sjukpenningen minskar med en tusenlapp i månaden.

Hans Bergman anser att försäkringskassan mycket enkelt skulle kunna göra beräkningar som stämmer bättre med verkligheten. Enklast genom att se på löneökningarna inom en hel bransch, eller genomsnittet på det företag där den sjuke var anställd tidigare.

– Metall kommer med all säkerhet att gå vidare med den här frågan, säger Hans Bergman.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.