Industriarbetarnas tidning

Länstidningen byter tryckeri

26 april, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Länstidningen i Södertälje, LT, ska från och med midsommarveckan tryckas i Norrtälje. Totalt 12 tryckare berörs av beslutet och åtta blir utan arbete.- Det känns väldigt trist, tycker grafikernas ombudsman Jan Nilsson, som själv arbetat på tidningen.

Redan 1992 lade Länstidningen lade ner sitt eget tryckeri, då den egna pressen blev för gammal. I stället för att investera i en ny press avtalade tidningen om tryckning hos Idrottsbladets Tryckeri. Tidningen hyrde helt enkelt Idrottsbladets tryckpress på natten och de egna tryckarna fick jobba sitt skift där.

Tryckeriet ligger i Weda industriområde och ingår dessutom i samma koncern som LT och Norrtälje Tidningstryck, Centertidningar AB.

LT har nu tröttnat på de begränsningar som finns på Idrottsbladets press när det gäller färgsidor och antalet sidor i del två.

– Vi vill trycka på en press som klarar morgondagens krav, som färg på alla sidor och upp till 24 sidor i del två, förklarar vd Peter Wittzell.

För drygt ett år sedan investerade Norrtälje Tidningstryck i en ny press som klarar 64 sidor färg med en hastighet på 50 000 exemplar i timmen. LT:s upplaga på 18 000 exemplar kommer att tryckas på mindre än en halvtimme.

– Det är halva tiden jämfört med i dag, säger Peter Wittzell.

Transporten mellan tryckeri och distribution kommer att ta en timme, det är tio mil mellan orterna.

– Vi ska ha samma lämningstid för redaktionen och samma sluttid för abonnenterna, och det klarar vi, konstaterar Peter Wittzell.

Förhandlingarna mellan tidningen och grafikerna är nu klara. Två av tryckarna får avtalspension och två erbjuds omplacering. Kvar blir åtta som får gå, varav några med längre uppsägningstid.

– Det fanns inget att välja på, säger ombudsman Jan Nilsson.

Han förstår att tidningsledningen vill ha fler färgsidor men undrar samtidigt hur miljövänligt det egentligen är att dagligen transportera tidningar 10 mil på bilar.

Idrottsbladets Tryckeri har 15 anställda som arbetar med legotryck på dagtid. Den verksamheten påverkas inte av LT:s flytt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.