Industriarbetarnas tidning

Lönlöst på Fridafors

5 april, 2001

Skrivet av AGNETA PERSSON

På det gamla bruket i Fridafors har arbetarna inte fått ordentlig lön sedan januari. Arbetsgivaren har skulder hos kronofogden och nyligen sades nästan hela arbetsstyrkan upp. Av de drygt tjugo anställda har omkring femton sagts upp från och med den 23 april. Och någon hel lön har de inte sett till på flera månader.

– Tre personer har inte fått lön sedan januari och resten har fått fem tusen i februarilönen, säger en av de anställda som vill vara anonym. Arbetsgivaren säger att det inte finns några pengar. Vi går på knäna här, många är ensamstående och klarar sig inte.

Verksamheten med ihopklistrade kartongark startade hösten 1999 på gamla Fridafors bruk, men produktionen har aldrig kommit igång ordentligt. De nyrenoverade förstördes av en brand, och först i slutet av förra året var lokalerna redo att tas i bruk.

– Fast det är frågan om det har varit någon produktion över huvud taget, säger Mats Pehrson som är ordförande för Pappers avdelning 121. Det har bara varit några provkörningar.

Frågetecknen kring vem som egentligen är ansvarig för verksamheten är stora. Pappers, som driver frågan för alla medlemsgrupper på Fridafors, har nu lämnat över ärendet till LO-TCO-Rättsskydd som ska reda ut vem som är juridiskt ansvarig.

– Målet är att alla ska få ut sina löner, säger Bengt Jansson som är ombudsman på Pappers. Har arbetsgivaren inga pengar så blir det konkurs och då betalas lönerna genom den statliga lönegarantin. Men det finns en risk att de pengarna inte täcker allt.

Enligt kronofogden i Växjö har arbetsgivaren passerat gränsen för konkurs för länge sedan med skulder på nästan 900 000 kronor. Drygt 600 000 kronor utgörs av obetalda skatter för oktober, december och februari, resten är fordringar från fem olika aktiebolag.

Någon konkursansökan har i skrivande stund inte lämnats in. Däremot har bolaget ansökt om namnändring och ny styrelseordning hos patent- och registreringsverket. Styrelsen har enligt verket avgått och kvar sitter en suppleant som Dagens Arbete har försökt att nå för en kommentar utan att lyckas.

Fakta om utebliven lön
Om arbetsgivaren inte betalar lön har du rätt att lämna arbetsplatsen efter några dagar, utan att arbeta under uppsägningstiden.

Om du anmäler dig som arbetssökande har du troligen rätt till a-kassa efter fem dagars karens. A-kassan gör antagligen undantag från de avstängningsregler som vanligen gäller när någon frivilligt lämnar en anställning.

Om arbetsgivaren går i konkurs täcker den statliga lönegarantin den uteblivna lönen, dock högst tre månader tillbaka. Du får dessutom lön under uppsägningstiden. Lönegarantin är högst 100 000 kronor sammanlagt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?