Industriarbetarnas tidning

Metallare drog in retroaktiv lön

9 april, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Metallaren och vänsterpartisten Lars-Ove Hagberg är ordförande i landstingets personalutskott i Dalarna. Han har (som arbetsgivare) drivit igenom att hundratalet anställda som inte är med i facket blir utan den retroaktiva delen av löneökningen. Landstinget har drygt 8 000 anställda.Det har höjts röster mot beslutet, men Hagberg är bestämd:

– Det handlar om att respektera de avtal som är upprättade och de som anslutit sig till de avtalen, säger Lars-Ove Hagberg (v).

På vilket sätt har du ändrat de tidigare reglerna?

– När jag tillträdde som personalutskottets ordförande i oktober 2000 tolkades avtal och regler lite olika inom de olika verksamhetsgrenarna. Nu är det en mer likartad tolkning av reglerna än tidigare. Nu finns det en ny praxis, säger Lars-Ove Hagberg.

Förstår du att känslor rörts upp och att vissa är besvikna?

– Jag tycker att det är okunskap och en felaktig rättighetsbild. De vet inte vilka regler som gäller.

Har inte alla samma rätt till höjd lön?

– De får högre lön utan att vara anslutna till facket. Däremot får de inte lönepåslaget retroaktivt.

Varför inte det?

– De har inte rätt till alla de fackligt anslutnas rättigheter eftersom de inte är med i facket. De har inget avtal om särskild lön. De som inte är med i facket har bara enskild överenskommelse. Deras lön diskuteras först när de lokala avtalen är klara.

Lars-Ove Hagberg förklarar att de som inte är med i facket inte får någon retroaktiv lönehöjning, eftersom deras lön förhandlades klart utan att det drog ut på tiden. Kollektivavtalet tog däremot lång tid att förhandla fram, vilket innebär att vissa av de anställda får ett retroaktivt påslag med upp till ett par tusen kronor. Pengar som de som står utanför facket alltså går miste om.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.