Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivaren behöll Ernestos skatt

14 maj, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Två år i rad har Ernesto Montefuscos arbetsgivare dragit skatt från hans lön. Men behållit pengarna själv.- Han försöker utnyttja Ernestos dåliga svenska, säger den tidigare arbetskamraten Fernando.

Förra året fick Ernesto Montefusco för första gången ett besked från skattemyndigheten om att han inte hade någon inkomst. Trots att hans arbetsgivare dragit nära 55 000 i skatt från hans lön under året, hade någon inkomst inte rapporterats in.

– Chefen trodde nog att han kunde behålla pengarna själv utan att någon märkte det, säger Ernestos vän och tidigare arbetskamrat Fernando Gajado, som hjälper till med översättning.

När Ernesto visade upp sina lönespecifikationer för skattemyndigheten åkte han i stället på kvarskatt för hela året. Den krävdes han på personligen. Han kontaktade en vän som är jurist, som mot en liten avgift hjälpte honom att skriva till företaget. Då fick Ernesto genast in skattepengarna från sin arbetsgivare.

Men i år har samma sak hänt igen. Enligt deklarationsblanketten har Ernesto inte tjänat några pengar och ska alltså inte betala skatt. Trots att företaget under året dragit närmare 55 000 i skatt från hans lön.

Oscar Oldertz, vd på bilrekonditioneringsföretaget Rekab i Stockholm, där Ernesto arbetar tillsammans med sju andra personer, hävdar att han i sin tur också blivit lurad. För trots att Ernesto arbetat på Rekab sedan 1999, var han fram till årsskiftet inhyrd från Bilvårdarna i Hässelby AB, ett företag som gått i konkurs.

Enligt de senast registerade uppgifterna som Dagens Arbete tagit del av var det samma ägare till Rekab och det konkursade Bilvårdarna i Hässelby. Ägaren hette Pär Oldertz och är bror till Oscar. Men Oscar hävdar att hans bror sålde företaget för tre år sedan.

De nya ägare som tog över Bilvårdarna i Hässelby lovade, enligt Oscar, att sköta inbetalningen av Ernestos lön medan han var uthyrd till Rekab. När de inte skötte inbetalningen första gången, var det Oscar som betalade in skatten, uppger han.

Varför skulle någon annan gå med på att betala lön när Ernesto arbetade hos dig?

– Jag hade egentligen ingen användning för honom. De ville behålla en utbildad bilrekonditionerare om de skulle få sitt företag på fötter igen. Nu är Ernesto anställd hos mig och det är ingen som försöker lura honom.

Enligt Ernestos lönespecifikationer, karbonkopior utan underskrift av utbetalaren, varierar företagets semestertillägg kraftigt. Ibland kan det vara värt 140 kronor, ibland 420. Ernesto är rädd att han blir lurad på pengar, det är en av de saker han vill ha hjälp av facket att kontrollera. Att han tidigare använt sig av en jurist beror på att han upplever att det är krångligt att ha med facket att göra.

Han berättar att han en gång tidigare besökt Metalls avdelning för att fråga om han inte har rätt till mer än 20 dagars semester. Han fick beskedet att han borde ha rätt till 25 dagar. Enligt Ernesto hände sedan ingenting annat än att en ombudsman kom på besök till företaget någon månad senare. Men det fick Ernesto veta först efteråt av sin chef. Ombudsmannen hade inte pratat med Ernesto.

– Det är konstigt om det gått till så. Det måste vara ett missförstånd, säger Christer Erlandsson, ombudsman på Metalls avdelning ett i Stockholm.

Christer Erlandsson är den som fått hand om Ernestos ärende den här gången, och han lovar att börja agera genast.

– Först ska jag skriva till skattemyndigheten. Sedan ska jag kontrollera varför han inte har fått mer semester. Han ska ha rätt till 25 dagar.

Christer Erlandsson är upprörd över det sätt som Ernando behandlats på av sin arbetsgivare.

– Det här är grovt. Jag har inte ord för det. När jag ser det här, ser jag någon som försökt utnyttja en annan människas okunskaper i språket. Arbetsgivare som beter sig så borde beläggas med näringsförbud.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.