Industriarbetarnas tidning

Bilförsäljning sjunker

15 maj, 2001

Skrivet av

Den amerikanska sjukan har nått Europa på allvar. Försäljningen av personbilar sjönk under årets första tre månader med fem procent i Västeuropa . Det tillverkades över 200 000 färre personbilar i de västeuropeiska bilfabrikerna under det första kvartalet i år jämfört med förra året.

Nedgången fortsatte i april. Det visar ny statistik från de europeiska biltillverkarna, Acea, Association des Constructeurs Européens d’Automobiles.

Kvartalsrapporten visar att den svenska bilmarknaden tillhör de marknader som krymper snabbast i Västeuropa.

Bara Island, Irland, Danmark och Finland visar ett större fall i försäljningen av nya bilar.

Den västeuropeiska personbilsindustrin dras i dag med en 20-procentig överkapacietet. Bilföretagen skulle i dag kunna sälja 20 procent fler bilar – om efterfrågan bara fanns

Den här veckan stänger Fiat sin stora Miafiori-fabrik i Turin och 7 000 arbetare permitteras. General Motors säger att tillverkningen i koncernens västeuropeiska fabriker ska minskas med 50 000 fordon i år. I Storbritannien står GM:s och Fords fabriker i Luton och Dagenham inför nedläggning.

I Trollhättan permitteras större delen av arbetsstyrkan vid GM-ägda Saab Automobile hela denna vecka och hela nästa. Permitteringarna fortsätter halva vecka 26 och hela vecka 27 till följd av sviktande ordereingång.

– Nedgången var så snabb och kraftig att det inte hade hjälpt med att gå ner i arbetstid, säger Paul Åkerlund, metallklubbens ordförande.

Avtalet om flexibla arbetstider förutsätter en variation på 4 000 bilar räknat på ett helt år. Nu rasade efterfrågan med 4 000 bilar tvärt och då återstod inte annat än att permittera.

Enligt Acea-statistiken rasade Saabs tillverkning med 14 procent under årets första kvartal. Det är ändå långt bättre än vad de koreanska och japanska biltillverkarna som Honda, Mitsubishi och Mazda mäktade med. Även för italienska Lancia var raset större än hos Saab Automobile. Volvo tappade knappt 4 procent under motsvarande period.

Vissa biltillverkare som Ford, Peugeot, Citroën, Chrysler, Mercedes och BMW lyckades öka tillverkningen, om än blygsamt. De enda av biltillverkarna som verkligen ökade sin produktion under första kvartalet var tjeckiska Skoda, som ingår i Volkswagen-gruppen. Skoda ökade tillverkningen med 30 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?