Industriarbetarnas tidning

Dollarkursen hotar jobben

10 maj, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

På Rönnskärsverken producerar de anställda mer koppar än någonsin. Ett tecken på att verksamheten i Boliden går bra. Ändå pågår just nu en hård kamp för att det anrika gruvbolaget ska överleva.Det glöder till när skärstenen hälls ner i de stora grytliknande konvertrarna. Vi befinner oss i Rönnskärsverken i Skelleftehamn utanför Skellefteå. Det är här malmen som bryts av gruvarbetarna i Boliden förvandlas till metall.

Inifrån kontrollrummet sköter de anställda processen. Boliden har satsat två miljarder kronor på ombyggnationer av smältverket. Det är en av de största industriinvesteringarna i Sverige på många år.

Nyligen körde man i gång den nya anläggningen för fullt. Produktionen av koppar har därmed ökat från 130 000 till 230 000 ton per år. Det gör Rönnskärsverken till ett smältverk i toppklass i världen. Och det beror inte bara på ny teknik. Åtminstone inte om man frågar de anställda.

– Det beror naturligtvis på oss också, men vi är för blyga för att säga det, säger flashugnsoperatören Jonas Eriksson med ett brett leende.

Rönnskärsverken är den största arbetsgivaren i trakten och de anställda är stolta över sina jobb. Ändå har samtalsämnet de senaste månaderna ofta varit något helt annat. Krisen i Boliden.

Företaget har skulder på över sju miljarder kronor och gick år 2000 i förlust med drygt sex miljarder efter skatt. Det har skapat irritation mot den högsta ledningen.

– Vi vet själva att vi gör ett bra jobb här, därför är det irriterande att något annat sker över våra huvuden, säger Jonas Eriksson.

Katrin Marklund, traversförare och blåsare, håller med:

– Vi arbetare får höra rykten, men vi saknar information om vad som verkligen händer. Det är svårt att förstå att det kan vara kris, när vi går så bra här.

Det huvudsakliga problemet för Boliden är att företaget saknar pengar och pressas att göra dåliga affärer. Bland annat har man låst sig vid en låg dollarkurs som skapar förluster på många hundra miljoner kronor per år. Boliden har också aviserat att man vill sälja sina gruvanläggningar i Chile.

Från fackligt håll har det riktats hård kritik mot försäljningen som anses ske till reapris.

För att rädda Boliden ur bankernas grepp behövs mer kapital. Industrimagnaten Carl Bennet har sagt att det krävs stora ekonomiska insatser och det snart. Bennet är inblandad i arbetet med att rädda bolaget ur krisen och har bland annat föreslagit att staten går in som en stor ägare. Detaljerna i räddningsarbetet är inte kända när det här skrivs, men innan bolagsstämman i juni ska en plan för att rädda företaget vara klar.

Facken inom Boliden har sedan länge kritiserat att Boliden sedan 1997 är kanadensiskt. Trots att 80 procent av aktieägarna och majoriteten av produktionen finns i Sverige. Lars ”Sulle” Sundström, metallklubbens ordförande vid Rönnskärsverken, anser att avståndet gör det svårare att få information om vad som händer i företaget.

Han har märkt av oron som den senaste tidens turbulens skapat bland de anställda. Ändå är han optimist och innerst inne övertygad om att Boliden kommer att överleva.

– Boliden har en bra verksamhet där alla delar går bra, så nu gäller det för styrelsen att lösa de ekonomiska problemen, säger han.

Johan Wiklund, Bolidens platschef vid Rönnskärsverken, delar optimismen.

– Rönnskär är nu bland de 25 procent största smältverken i världen. Det tryggar förutsättningarna för att vi lever vidare långt in i framtiden.

Behöver de anställda känna oro för sina jobb?

– Det är svårt att veta vad jag ska svara, självklart blir det oro när det skrivs mycket. Men jag är säker på att Boliden klarar det här. I Rönnskär har vi en personal som är oerhört motiverad och lojal.

Vad hoppas du på inför framtiden?

– Långsiktigt tror jag att det vore bra om de svenska gruvorna kunde expandera, framför allt kanske Aitik. I så fall finns förutsättningar för att öka produktionen vid Rönnskär ännu mer. Men först måste vi lösa våra finansiella problem.

FAKTA/Boliden

* Boliden är mycket betydelsefullt för sysselsättningen i Norrland. Men företaget har verksamhet på flera kontinenter.

* Gruvföretaget startade i Sverige 1924. 1997 flyttades huvudkontoret till Kanada, något som kritiserats hårt, främst från fackligt håll.

* Totalt har företaget närmare 6 000 anställda. En stor del av dem, över 3 000, arbetar i Sverige. På Rönnskärsverken är 850 personer fast anställda, men facket uppskattar att över 1 200 personer jobbar vid fabriken om man räknar in entreprenörerna.

* Övriga anställda i Sverige arbetar framför allt vid Bolidens gruvor i Norrland. De finns i Aitik, Laisvall, Garpenberg och i Bolidenområdet. Till hösten kommer gruvan i Laisvall att läggas ner. Men samtidigt blir Boliden totalentreprenör för en ny gruva som är på väg att öppna i Storliden norr om Malå. Boliden har också gruvor i Chile och Kanada. Förutom Rönnskärsverken äger Boliden även ett smältverk i Landskrona och halväger ett verk i Norge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.