Industriarbetarnas tidning

GP bantar tryckeriet

31 maj, 2001

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Göteborgs-Postens, GP:s, tryckeri i Göteborg ska minska på antalet tjänster, från dagens 235 anställda till cirka 190-200. Det beslutade tidningens styrelse i dag, torsdag. Syftet är att rationalisera och göra tryckeriet mera konkurrenskraftigt.”Det finns en stor strukturell övertalighet som GP nu måste komma tillrätta med,” skriver VD Tomas Brunegård i ett pressmeddelande.

Grafikerna är kritiska till beslutet.

– Det vi opponerar oss mot är att man angett antalet övertaliga utan att ha gjort en grundlig genomgång av tryckeriets hela organisation, säger grafikernas styrelserepresentant Jonas Sandberg.

Han håller med om att man kan behöva göra en del strukturella förändringar på vissa avdelningar inom tryckeriet. Tidningen har investerat i ny teknik, bland annat CTP (Computer-to-Plate), och därmed finns en del utrymme för rationaliseringar.

– Det finns även en stor administration vid tryckeriet som kommer att drabbas, säger Jonas Sandberg.

Han hoppas att tidningen även denna gång ska rationalisera ”den snälla vägen”, det vill säga genom förtida pensioneringar och avgångsvederlag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.