Industriarbetarnas tidning

Industrifacket tänker globalt

1 maj, 2001

Skrivet av ELISABET HOFF

En förändrad värld var temat när Industrifackets ordförande Leif Ohlsson första maj-talade i Ronneby.Han tog avstamp i Sverige för hundra år sedan då det socialdemokratiska partiet krävde allmän rösträtt och åtta timmars arbetsdag och fortsatte in i 2000-talet med dess brokiga skara invånare.

– Vi människor kan göra bra saker tillsammans, om vi kan värdesätta och förstå varandras olikheter, sa Leif Ohlsson.

– I 2000-talets Sverige måste vi tillsammans se till att vårda demokratin och respekten för varandra. Vi ska med all vår kraft bekämpa rasism, intolerans och egoism.

– Vi ska vara rädda om varandra istället för att tillåta murar att växa. Då gör vi Sverige till ett ännu bättre och tryggare land att leva i.

Globaliseringen fick stort utrymme i talet. Industrifacket är sedan länge starkt engagerad i internationella frågor och stödjer framväxten av fria fackföreningar i flera av tredje världens länder.

I globaliseringen ligger stora pengar och fördelar, menade Leif Ohlsson.

– Men hittills är det främst kapitalägarna som blir vinnare. Arbetarna är utbytbara länkar i en produktionskedja där vinstintressena dikterar villkoren.

Barnarbete är en av de internationella frågor som engagerat Industrifacket mest.

Här på hemmaplan i Sverige finns en aningslöshet om hur arbetsvillkoren ser ut i vår omvärld. I bästa fall är det en lite yrvaken omedvetenhet, i värsta fall stöter vi ibland på svenska debattörer som tror att barnarbete är bra.

– Barnens arbete är enligt den teoretiska modellen början till ett nytt kapitalistiskt under som skapar välstånd åt jordens fattiga. Eller så tror man att det går att dra gränser mellan bra och dåligt barnarbete. Andra påstår att vårt internationella fackliga arbete drivs av egoistiska skäl, att vi är rädda om svenska arbetstillfällen. Allt detta är naturligtvis helt fel.

– Vi i den internationella fackföreningsrörelsen är övertygade om att barn ska gå i skolan. Länder där generationer efter generationer barn tvingas till arbete och inte får utbildning fastnar i fattigdomsfälla och elände.

Leif Ohlssons tal avrundades med situationen i den svenska industrin.

– Jag kan känna oro över att det lämnas allt mindre utrymme för den långsiktighet och uthållighet som svensk industri behöver.

– Den senaste tiden har Ericssons problem varit hela Sveriges angelägenhet. Det visar vårt lands sårbarhet och utsatthet.

Många är berörda, människor sörjer förlorade jobb och småsparare blir påminda om att aktiemarknaden kan vara en bräcklig skuta.

Facken inom industrin har tagit sitt ansvar i årets avtalsrörelse, menade Leif Ohlsson som ställde det i relation till flera näringslivstoppars privata miljonjakt.

Men han påminde till sist om att arbetslösheten trots allt sjunker och att svensk industri står sig stark – och att vi snart har en ny valrörelse i sikte.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?