Industriarbetarnas tidning

Israel protesterar mot Dagens Arbete

22 maj, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Julie Leonardssons bildkrönika ur Dagens Arbete om Ariel Sharon.Israels ambassad i Stockholm framförde på tisdagen (2001-05-22) klagomål mot Dagens Arbete och dess politiske tecknare Julie Leonardsson. Ambassadrådet Rafael Harpaz besökte Dagens Arbetes redaktion och framförde ambassadens ogillande med Leonardssons teckning i tidningens april-nummer. Teckningen föreställer Israels premiärminister Ariel Sharon, som tvättar sina händer i blod.- Det är en antisemitisk bild, precis en sådan som fanns i tyska dagstidningar på 1930- och 40-talet, säger ambassadrådet Rafael Harpaz. Dessutom är Israel just nu i ett ytterst känsligt läge i fredsprocessen varför en sådan här bild kan uppfattas som ett ställningstagande för Palestina. Vi har ingenting emot att journalister kritiserar staten Israels politik, vi är för yttrandefrihet, men antisemitiska bilder som dessa accepterar vi aldrig.

– Julie Leonardssons teckning kritiserar Ariel Sharon och hans politik. Jag är mycket förvånad över att Israels ambassad uppfattar bilden som ett utslag av antisemitism, kommenterar Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson, som tog emot klagomålen från ambassaden.

– En del debattörer gör misstaget att stämpla all kritik mot den israeliska statens politik som antisemitism. Vi drivs självklart inte av något judehat och jag kan försäkra att Julie Leonardsson inte är antisemit, säger Larsson.

Du kan skriva ut och läsa texten på bildkrönikan genom att ladda ner denna pdf-fil. OBS! Filen är cirka 5 MB stor. Du behöver Adobe Acrobat för att kunna öppna pdf-filen. Det programmet kan du ladda ner här.

Följ debatten om bildkrönikan på Dagens Arbetes debattsidor här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.