Industriarbetarnas tidning

Kjersti Bosdotter belönas

11 maj, 2001

Skrivet av

Kjersti Bosdotter, kulturansvarig på Metall, får Arbetets museums Vänners stipendium på 5 000 kronor. Stipendiet delas ut i Norrköping nu på söndag (13 maj).Kjersti Bosdotters kulturintresse begränsas inte bara till Metall. Hon sitter även med i samarbetsorganet Industri-historiskt forum och i delegationen för industrisamhällets kulturarv, som tillsattes av regeringen 1999. Därutöver är hon är vice ordförande i Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap och ingår i valberedningen i Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

I sin kulturgärning har hon medverkat till att både den Mekaniska verkstaden på Skansen och Säfsens Arbetaremuseum kommit till stånd.

Hon har jobbat samman med Arbetets museum i flera olika projekt allt sedan öppnandet år 1991. Exempelvis dokumentations- och konstprojektet ”Arbetets kvinnor” som genomfördes på initiativ av Fastighets, Kommunal, Metall, Pappers, Seko, Sjöfolks- och ABF-förbundet i samarbete med Arbetets museum 1995.

Med stipendiet vill Arbetets museums Vänner uppmärksamma och belöna Kjersti Bosdotter för hennes, som man säger ”engagemang och värdefulla insatser för att stimulera intresset för svensk arbetslivs- och industrihistoria”.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen