Industriarbetarnas tidning

Klippan kräver Fridafors åter

14 maj, 2001

Skrivet av

Klippan AB kräver att tingsrätten häver försäljningen av Fridafors bruk.- Vi sitter fortfarande med miljöansvaret och de nuvarande ägarna har vägrat släppa in oss för en slutbesiktning, säger Bengt Östensson, vd i Klippan AB.

Turbulensen kring Fridafors bruk fortsätter. Bruket som tidigare ägdes och drevs av Klippan, avvecklades för ett par år sedan. Lokalerna såldes sedan sommaren 1999 till ett kommanditbolag i Göteborg, som var under bildande. Köpesumman var en krona. Maskinutrustningen såldes till ett annat företag, Pamir AB. Också här handlade det om den symboliska summan en krona.

Sedan har detta bolag, enligt Bengt Östensson, ”langat inkromet vidare” till Övre Husargatans Maskin & Trading som i sin tur antas stå bakom Fridafors Industrier AB. Det sistnämnda bolaget har i år hamnat i fokus sedan de drygt tjugo anställda inte fått ut sina löner.

Frågetecknen har varit många kring ägarbilden och vem som är ansvarig. Pappers, LO-TCO-Rättsskydd och kronofogdemyndigheten har alla försökt bringa klarhet.

Enligt uppgifter finns nu ett par individer inregistrerade hos Patent-och registreringsverket som tidigare varit inblandade i ett flertal olika konkurser. Henrik Ask på rättsskyddet bekräftar också att Fridafors Industrier AB i dagsläget dras med ungefär 600 000 kronor i skatteskulder och skulder i enskilda mål på 300 000 kronor.

Från Klippans sida har man följt utvecklingen med stigande olust.

– Vi började dra öronen åt oss, när vi upptäckte att fastigheten valsat runt i diverse bolag, säger Bengt Östensson. Köparna hade inte heller begärt lagfart efter köpet, vilket innebär att vi står kvar som ägare.

Droppen kom dock när Klippan vägrades tillträde till lokalerna för att göra en slutbesiktning av miljön.

– Det tyckte vi var mycket märkligt och vi har därför gått till tingsrätten för att häva köpet. Köparna har inte fullgjort sina lagliga skyldigheter, medan vi alltid kommer att sitta med miljöansvaret.

Från Klippans sida kan man bara beklaga att det gamla bruket nu tycks var i händerna på ”professionella företagsplundrare” och Bengt Östensson konstaterar att ”när anställda och före detta anställda vägrar uttala sig”, så tyder det på att allt inte står rätt till.

Det ska påpekas att Klippan vid nedläggningen av Fridafors bruk fullgjorde alla sina skyldigheter gentemot de anställda. Om nu försäljningen av lokaler och maskiner hävs i tingsrätten, innebär det ingen förändring för dem som i dag är anställda eller har varit anställda i Fridafors Industrier AB.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?