Industriarbetarnas tidning

Kvinnlig akademiker leder norska LO

8 maj, 2001

Skrivet av CHRISTER KÄLLSTRÖM

Första kvinnan, första akademikernFörsta kvinnan, första akademikern, första LO-ordföranden från den offentlig sektorn.

Idag valdes norska LO:s vice ordförande, Gerd-Liv Valla (53 år), till ny ordförande i LO efter Yngve Hågensen.

Valet av Gerd-Liv Valla, som var okontroversiellt och väntat, är historiskt i flera avseenden: det är första gången som en kvinna blir ordförande i LO, det är första gången som en akademiker tillträder den här posten och det är första gången som en person från den offentliga sektorn blir LO-ordförande.

Gerd-Liv Valla kommer från förbundet Norsk Tjenestemannslag. Hon är statsvetare och har varit högskolelektor. Valla är skild och har två barn. Hon har varit justitieminister i Thorbjörn Jaglands regering och statssekreterare hos den tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland.

En av Gerd-Liv Vallas viktigaste uppgifter blir, enligt hennes egna uttalanden, att modernisera LO och stärka rekryteringen av nya medlemmar. Idag är endast 28 procent av den norska arbetskraften med i facket; det är särskilt ungdomarna som avstår från facket.

LO-kongressen valde också två vice ordföranden (tidigare har det bara varit en vice ordförande). Den ene är Finn Erik Thoresen (56), som kommer från Norsk Grafisk Forbund där han varit förbundsordförande. Thoresen är utbildad som djuptryckare; han har sedan 1973 varit förtroendevald i Norsk Grafisk Forbund. Thoresen får ansvar för den vidareutbildningsreform, som LO önskar att stortinget ska besluta om.

Den andre vice ordföranden blev Fællesforbundets huvudkassör, Roar Flåthen (51). Han är utbildad mekaniker och jobbade på Kongsberg Våpenfabrikk innan han blev förtroendevald på heltid 1978. Flåthen får ansvar för industripolitiken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.