Industriarbetarnas tidning

Löner i sikte på Fridafors

3 maj, 2001

Skrivet av

Nu dras snaran åt kring de ansvariga på Fridafors bruk. I morgon gör kronofogden ett besök som kan resultera i att Fridafors Industrier AB försätts i konkurs och att de anställda kan få ut sina uteblivna löner på den statliga lönegarantin.Fridafors bruk, i södra Småland på gränsen till Blekinge tillhörde tidigare Klippankoncernen. Bruket avvecklades för ett par år sedan och en ny verksamhet med kartongark startade hösten 1999 med nya ägare. I år har problem uppstått och de drygt tjugo anställda, varav merparten före detta pappersarbetare, har under årets första månader bara fått ut en del av sina löner.

Den 23 april fick majoriteten av de anställda gå. Frågetecknen är dock många kring vem som äger företaget eller företagen som är inblandade. Både Pappers och LO/TCO-rättsskydd har försökt bringa klarhet.

Någon vd eller ägare att ställa mot väggen har inte funnits, och den platschef som haft ansvaret har vägrat besvara frågor.

– Numera vet vi att det finns ett par personer hos Fridafors Industri AB som står i begrepp att inregistreras hos Patent-och registreringsverket, säger Henrik Ask på Rättsskyddet.

De två personerna är Jarl Stegert, som ordinarie ledamot i styrelsen, och suppleanten Jan Erik Johansson.

Henrik Ask uppger att företaget i dagsläget dras med ungefär 600 000 i skatteskulder och skulder i enskilda mål på cirka 300 000 kronor.

– Kronofogdens besök i morgon görs för att se vilka tillgångar som finns i bolaget, säger Henrik Ask.

För Rättsskyddet finns det två vägar att gå för att göra en konkursanmälan. Antingen kan man använda sig av ett beslut hos kronofogdemyndigheten. Eller också kan man – nu när det finns några personer bakom verksamheten att vända sig till – ställa krav på dessa och bolaget att betala ut lönerna.

– De kommer att delges våra krav i ett första steg. De får en viss tid på sig att betala, sedan gör vi en konkursansökan.

Henrik Ask vill inte påstå att fallet är unikt.

– Vi har flera såna här ärenden. Det som är lite speciellt är att man bytt företrädare i styrelsen så ofta.

Han är inte heller säker på att det behöver sluta i konkurs.

– Vid en konkurs kommer de anställda att få ut det mesta av sina pengar, men det kan också bli så att företaget betalar.

De uppgifter som cirkulerat i lokal media om att de personer som är på väg in i företagets styrelse har ett flertal konkurser bakom sig vill Henrik Ask i nuläget inte kommentera.

Pappers förhandlingsombudsman Bengt Jansson suckar åt eländet.

– De få anställda som är kvar får jobba i dagsljus sen strömmen stängts av.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.