Industriarbetarnas tidning

Nischade pappersbruk går samman

28 maj, 2001

Skrivet av

Peterson Scanproof i Säffle hamnar i ett nytt bolag, tillsammans med värste konkurrenten Union Geithus.- Affären är inte helt klar och vi vet inte vad det innebär för oss, säger Pappers vice ordförande Lars Östlund.

Pappersbruket i Säffle ägs av norska Peterson & Son. Nu har de och Union Geithus ägare Norske Skogsindustrier skrivit en avsiktsförklaring, ett så kallat letter of intent, där avsikten är att föra samman Union Geithus, som ligger i norska Östfold, med Petersons två bruk (i Säffle och i Greåker, Norge) i ett nytt bolag.

Det nya bolaget ska ägas till 55 procent av Peterson och till resterande del av Norske Skog. Bolaget får totalt 520 anställda och där anläggningen i Säffle blir den största med sina 270 anställda.

– Ännu så länge vet vi inget om detaljerna, säger Lars Östlund, som hoppas och tror att sammanslagningen blir bra för alla tre bruken.

– Vi har konkurrerat i samma nisch tidigare.

I Säffle tillverkas ett ”greaseproof”-papper, som närmast kan beskrivas som ett papper som inte släpper igenom fett. Till exempel bakplåtspapper eller sånt som används för att slå in choklad, margarin, fisk och mycket annat i.

Läs mer om Peterson
Pappersbruk vill leja ut underhållet

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.