Industriarbetarnas tidning

Pappers möter Klippan i domstol

3 maj, 2001

Skrivet av

I morgon fredag startar förhandlingarna mellan Pappers och Klippan AB i arbetsdomstolen. – Vi ska ha en muntlig överläggning, säger Pappers förhandlingsombudsman Bengt Jansson, som inte tror på några möjligheter till förlikning.

Det är Pappers som stämt Klippan AB bland annat för föreningsrättskränkning.

Upprinnelsen var den så kallade ”Lessebo-affären” i november. Då gick företagets ordförande och störste ägare, Jan Bernander, ut under uppmärksammade former och avskedade Lessebos avdelningsordförande Benny Karlsson. Bernander tog heder och ära av Benny och anklagade honom både för jäv, korruption och missbruk av övertidsregler.

I de centrala förhandlingar som sedan följde rentvåddes Benny Karlsson från alla anklagelser. Arbetsgivarparten Skogsindustrierna, som företrätt Jan Bernander, ansåg att företagets agerande varit sådant skadestånd var befogat. Klippan vägrade och följden blev en stämning till arbetsdomstolen.

I stämningsansökan kräver Pappers 250 000 i ett allmänt skadestånd för brott mot medbestämmandelagen och 75 000 kronor för brott mot lagen om facklig förtroendeman. Vidare 200 000 till Benny Karlsson för kränkning av föreningsrätten och ett allmänt skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd på 100 000 kronor. Totalt 625 000 kronor.

Inför de kommande förhandlingarna i arbetsdomstolen har arbetsgivarna i Skogsindustrierna valt att ta sin hand ifrån Klippan och Jan Bernander. Ett i sig unikt beslut.

Benny Karlsson är tillbaka på företaget. Han blev i påskas omvald till avdelningens ordförande. Däremot har han hoppat av som personalens representant i bolagsstyrelsen.

– Ska man sitta som styrelserepresentant måste jag kunna verka för personalen på bästa sätt. Jag kände att jag inte kunde leva upp till de krav jag ställde på mig själv. Dessutom är det svårt när jag är mitt uppe i en rättstvist.

– Nu har vice ordföranden Tuve Svensson gått in i stället.

Men du har haft kontakt med Jan Bernander?

– Som facklig representant ja. Men inte i det som rör arbetsdomstolen. Jag har deltagit i styrelsesammanträden per telefon och då har Jan Bernander uppträtt korrekt. Vi har å andra sidan inte haft några diskussioner, utan jag har mera svarat ja eller nej på olika frågor.

Hur känns det att hamna i arbetsdomstolen? Är du orolig för utgången?

– Nej det är jag inte. Jag anser inte jag gjort något felaktigt, och finns det någon rättvisa borde domstolen avgöra till min favör.

Du har inte fått några propåer om förlikning?

– Nej.

Hur är stämningen på Lessebo bruk efter allt som hänt?

– Folk har blivit mer rädda att säga vad de tycker, och stämningen är fortfarande tryckt.

Det går bra för Klippan?

– Ja siffrorna är positiva. Det är massafabriken på Lessebo som haft ett bra år och stått för en stor del av vinsten.

Dagens Arbete har skrivit mycket om Klippan, se t.ex. Klippan sparkar fackordförande, ”Benny har utsatts för ett övergrepp”, Bernander fortsätter anklaga Benny

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?