Industriarbetarnas tidning

Stora Nymölla säger upp 37

14 maj, 2001

Skrivet av

Nu är det klart att 37 pappersarbetare får gå på Stora Nymölla när bestrykningen läggs ner.- I slutänden kanske det inte behöver bli någon alls, säger en förhoppningsfull Tommy Nordkvist, avdelningsordförande i Pappers.

Det var i årets början beskedet kom att bestrykningen skulle läggas ner och drygt 160 jobb försvinna. För Nymölla, som ligger i nordöstra Skåne på gränsen till Blekinge, var det väntat. Beslutet om nedläggning hade tagits redan när Stora och Enso gick ihop.

– För Pappers del handlade det om 134 tjänster till en början, säger Tommy Nordkvist. En del löste vi genom pensionsavgångar och inrättandet av nya tjänster. Den Las-lista (turordningslista) vi utgick från omfattade till en början 112 namn.

Sen har denna lista stötts och blötts i förhandlingar.

– Företaget ville göra stora undantag från början, men vi sade nej. Vi följde principen sist in först ut ner till att det återstod 57 individer. Då krävde företaget att de skulle få göra 44 undantag – vi gick med på 20.

– Det var priset vi fick betala för att få igenom pensionsavgångarna. För oss stod valet mellan att företaget i annat fall skulle varsla 112 personer i stället för 37.

Pensionslösningen gäller dem som fyller 59 år under nästa år, eller som är äldre.

– Jag tror att det är den bästa pensionslösning som förhandlats fram inom industrin. Folk är jättelyckliga. Det handlar om en ren lön från företaget fram till 65 års ålder. Utan inblandning av a-kassan.

Lika nöjda och glada som de blivande pensionärerna är, lika ledsna är naturligtvis de varslade.

– Jag förstår att det är en hård smäll, men min förhoppning är att inte några ska behöva gå i början av nästa år som det är tänkt, säger Tommy Nordkvist.

– Vi har folk som är studie- eller föräldralediga, och det kan komma ett investeringsbeslut under hösten som skapar nya förutsättningar.

Men det finns kritik mot avstegen på turordningslistan.

– Jag tycker inte att det känns riktigt solidariskt, säger Rickard Axelsson, truckförare på utlastningen.

Detta trots att han själv hade varslats med en striktare tillämpning.

Han ifrågasätter både den fackliga styrkan och Las (lagen om anställningsskydd) i sig, när arbetsgivaren får gå in och plocka åt sig ”guldäpplena” som han uttrycker saken.

– Men även den dummaste kan ha en viss förståelse om undantag räddar närmare 80 jobb. Men i stort är det en sjaskig utveckling som visar hur facket styrka urholkats.

– Dessutom tycker jag att någon från facket gott kan vara med och förklara varför, när till exempel en av mina kompisar på skiftet fick sitt varsel.

Avdelningens ordförande Tommy Nordkvist menar att reaktionerna från medlemmarna inte alls varit så stora.

– De som blivit varslade har känt till att det legat risigt till. Vi har agerat enligt lag och kollektivavtal, och med facit i hand tycker jag att det gått jättebra hittills.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?