Industriarbetarnas tidning

Varslade får betalt för att stanna

2 maj, 2001

Skrivet av ELISABET HOFF

I januari varslade DSM Anti-Infectives i Strängnäs 89 personer om uppsägning. Nu erbjuds alla varslade 30 000 kronor i bonus om de stannar kvar uppsägningstiden ut.Juli månad ut var det meningen att de 89 varslade skulle ha jobbat. Då skulle beställda leveranser vara avklarade och penicillintillverkningen i Strängnäs vara avslutad för gott.

Så var det tänkt. Men den holländska ägaren DSM hade inte räknat med att dagens unga arbetskraft har lärt sig ordet ”flexibel” väl.

Femton av 75 varslade i produktionen har redan börjat på nya jobb. De är alla attraktiva, välavlönade operatörer som sugits upp av grannen Pharmacia, och av Astra Zeneca i Södertälje.

– De flesta varslade söker efter nya jobb. De tycker inte att det är roligt att jobba med något som ska läggas ner. Och de tycker 30 000 kronor före skatt är för lite för att stanna, säger Bosse Pettersson, Industrifackets klubbordförande på DSM Anti-Infectives.

Läget är så pass akut att fem personer tagits in på projektanställningar till penicillintillverkningen. Och hur många som blir kvar till sista juli är omöjligt att säga.

I fabriken i Strängnäs har det tillverkats penicillin i 50 år. Bland annat med Refaat El-Sayeds berömda Fermenta som ägare.

Men nu lönar det sig inte längre. I och med att Kina och Indien börjat tillverka penicillin har världsmarknadspriset pressats ner märkbart. Detta har medfört att tredje världens länder har råd att köpa varan på ett helt annat sätt än tidigare.

Anti-Infectives andra bulkvara, klavulanat, lönar sig däremot fortfarande för DSM. Klavulanat är ett ämne som blandas i penicillinet för att det ska bita på resistenta bakterier.

Knappt 90 personer, varav drygt 50 tillhör Industrifackets områden, kommer att jobba vidare med den tillverkningen.

Bosse Pettersson är inte en av dem. Han är 58 år och har tackat ja till avtalspension.

Det innebär att han får 85 procent av sin lön, beräknat på det sista året, fram till pensionen vid 65 år.

– Det var jag och en till som tackade ja till avtalspensionen. För övrigt har vi följt turordningen utom i ett par specialfall, säger Bosse Pettersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.