Industriarbetarnas tidning

’Debatten om Samhall förvånar’

8 juni, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Debatten om Samhall slår rekord i antal inlägg på Dagens Arbetes hemsida. Över femtio inlägg berättar om situationen i företaget.- Vi visste att det fanns problem, men att debatten är så stor förvånar mig ändå, säger Erik Andersson på Metalls förbundskontor.

På Dagens Arbetes debattsida finns nödrop som ”Samhall var ett helvete”, ”Mitt liv är förstört”, ”Samhall är en katastrof”, men också en och annan nöjd röst som ”Samhall hjälpte mig” och ”Ros till Samhall”. Inläggen tycks inte ta slut, nya kommer nästan varje dag.

Men vad har egentligen facken gjort för Samhall? Arbetar någon centralt för att göra saker bättre?

– Ja, sedan ett år tillbaka är vi tre personer på avtalsenheten och dessutom folk på arbetsmiljöenheten som arbetar med Samhall. Inte på heltid, men vi är många inblandade, säger Erik Andersson, ansvarig för Samhalls avtal på Metall.

Har ni struntat i Samhall tidigare?

– Nej, jag tycker att Metall kan ha ett gott samvete. Men tidigare tog ägaren staten ett större ansvar. Sedan har Samhall tvingats till marknadsanpassning och där har också företagsledningen ett ansvar för att det går för snabbt. De hårdhänta rationaliseringarna ger dålig arbetsmiljö och ett högt tempo.

Vad har facken gjort då?

– Att få igenom ett arbetsmiljöavtal är inte det enda vi gjort. Sedan ett par år tillbaka har vi uppvaktat politiker för att vi anser att merkostnadsersättningen till Samhall måste höjas. Det har vi gjort både från Metall, de övriga industriförbunden och LO.

Vad tycker du behöver förändras på Samhall?

– Samhall behöver mer pengar från staten. Jag tycker också att man ska utveckla rollen som underleverantör mer. Se bara vilket bra jobb Samhalls anställda gjort åt Ericsson och Ikea. Men det är viktigt att de inte gör sig beroende av ett enda företag.

Mycket negativt om Samhalls arbetsmiljö har kommit fram i fackens arbetsmiljöundersökning. Finns det något gott att säga?

– Ja, Samhall och de anställda gör många gånger ett mycket bra jobb. Ibland är kritiken mot företaget onyanserad. Samhall skapar många gånger möjligheter för arbetsskadade att kunna göra ett bra jobb, på ett sätt som de inte skulle kunnat göra i andra företag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.