Industriarbetarnas tidning

Drogtester allt vanligare

25 juni, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

Det blir allt vanligare att storföretag i Sverige drogtestar sina anställda. Det framkommer av en purfärsk attitydundersökning som Huddinge universitetssjukhus gjort.

Av hundra företag förekommer drogtest på drygt hälften. De flesta görs vid nyanställningar eller då misstanke om drogmissbruk föreligger. Slumpmässiga drogtest förekommer dock bara på ett fåtal företag, men trenden visar att även de väntas öka.

Ericsson Radio i Gävle, som monterar radiobasstationer, är ett av de företag som valt att testa alla arbetstagare slumpmässigt och vid nyanställningar. Ett beslut som välkomnas av fackklubben:

– Ytterst handlar det om allas säkerhet, säger Ann Hylin, ordförande i Metall. Det förekommer en hel del trucktrafik här, och det är främst truckförarna vi vill testa. Men ska man testa några, ska man testa alla, tycker vi. Det blir mer rättvist så, säger hon. Och alla medlemmar stödjer beslutet.

Hittills har ingen av de cirka 200 personer som slumpvis utvalts eller som står på tur för anställning vägrat att låta sig drogtestas. Hur många som har haft droger i urinet, är belagt med sekretess. Men alla anställda vid företaget som lämnar positiva drogsvar erbjuds behandling.

Kurt Junesjö jurist på LO-TCO Rättsskydd i Stockholm är skeptisk till ett generellt drogtest:

– Det är inte tillåtet med generella drogtest. Det måste finnas säkerhetsskäl eller motsvarande för att arbetsgivare ska kunna åberopa drogtest, säger han. Det är integritetskränkande och ska inte utföras. Dessutom är det oerhört få arbetstagare som missbrukar narkotika. Det stora missbruket på arbetsplatser är alkohol, säger han.

Juridiskt sett finns det mycket oklarheter. Men vid årsskiftet 2001/2002 väntas en statlig utredning i ämnet, där tydliga regler föreslås.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.