Industriarbetarnas tidning

EMF kräver mer kompetensutveckling

19 juni, 2001

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Kompetensutveckling för Europas metallarbetare. Det hoppas Europeiska metallfederationen, EMF, kunna ställa som ett gemensamt krav efter sin fjärde kollektivavtalskonferens. Men några revolutionerande framsteg tycks inte vara i sikte.
De europeiska metallfacken har olika organisationsgrad, arbetar med olika grader av statlig inblandning i avtalsprocessen och har olika traditioner. Allt det gör att förhoppningarna tycks ganska blygsamma inför EMF:s fjärde kollektivavtalskonferens i Oslo den 20-21 juni.

– Några jättestora beslut har jag svårt att tro att det blir, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

Hur länge dröjer det tills vi får se europeiska kollektivavtal?
På sitt sätt finns det redan vad gäller den sociala dialogen inom EU. Där har bland annat frågan om bemanningsföretag varit uppe på ministerrådsnivå. Men där sker förhandlingarna på LO-nivå genom Europafacket. EMF sitter också med där. Svenska Metall företräds både genom LO och EMF, på så sätt sitter vi på två stolar.

Kan det skapa problem i Europaarbetet?
– Ja, det är inte odelat enkelt. Det kan bli något vi måste diskutera om vi ska samordna oss mer med LO, TCO och Saco eller med EMF.

Vad är det möjligt att förhandla om i kollektivavtal på Europanivå?
– Av stora principiella frågor, tror jag inte det är realistiskt att man förhandlar om löner. Men när det gäller arbetstid har EMF redan tagit ett beslut för två år sedan att förbunden ska driva 1 750 arbetstimmar per år nationellt. En annan fråga som kan vara möjlig att driva gemensamt är vissa krav på kompetensutveckling.

Just när det gäller kompetensutveckling finns det ganska goda chanser för de europeiska metallfacken att hitta gemensamma krav vid kollektivavtalskonferensen i Oslo. Det anser Birgitta Lanér, förbundssekreterare i Metall.

– Det blir inga revolutionerande beslut. Men det vore bra om vi lyckades enas kring något krav som inte bara är prat, för att visa att vi kan samarbeta på Europanivå inom metallfacken, säger hon.

Utöver kompetensutveckling ska bland annat ett europeiskt system för lönejämförelser utvärderas vid mötet i Oslo.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]